Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2015. Szeptember 29. 10:00, kedd | Helyi
Forrás: GYSEV

Lezárult a Győr-Sopron vasútvonal kétvágányúsításának előkészítése

Lezárult a Győr-Sopron vasútvonal kétvágányúsításának előkészítése

160 km/óra sebességgel is mehet majd a vonat, ha lesz pénz az építésre.

Sikeresen lezárta a GYSEV Zrt. a kétvágányúsítási projekt előkészítési fázisát: a Nemzeti Közlekedési Hatóság kiadta az engedélyt arra az összesen 84 kilométer hosszúságú vasúti pályafejlesztési projektre, amely a megvalósulás esetén nagymértékben hozzájárul Győr-Moson-Sopron megye vasúti közlekedésének felgyorsításához. A megrendelő GYSEV Zrt. Európai Uniós támogatással készítette elő a jövőbeli beruházást.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság jóváhagyta annak a vasúti fejlesztésnek a terveit, amely a Győr és Sopron közötti vasútvonal részleges kétvágányúsítását célozza. A nagy forgalom miatt az ország egyik leginkább túlterhelt egyvágányú vasútvonalán a fejlesztés eredményeként nagymértékben javulhat a kötött pályás közlekedés, rövidülhetnek a menetidők, és növekedhet a vonalszakasz áteresztő képessége.

A projekt keretében második vágányt tervez a vasúttársaság Győr Rába-híd – Kapuvár, valamint Fertőboz – Sopron között. A Fertőboz – Sopron között húzódó jelenlegi vonalszakaszt a projekt keretében felszámolnák, helyette új nyomvonalon haladna a kétvágányú pálya Fertőboz és Kópháza között. Így, a tervek szerint a Győr – Sopron vonal a Sopron – Szombathely vonallal közös nyomvonalon éri el Sopront, melynek köszönhetően kisebb környezeti és zajterhelés éri majd a várost. A fejlesztés eredményeként a Győr Rába-híd – Fertőboz szakaszon 160, a Fertőboz – Sopron szakaszon 120 kilométer/óra maximális sebességre lesz alkalmas a pálya, míg az engedélyezett tengelyterhelés a teljes vonalon 225 kN-ra (22,5 to) emelkedik.

A fejlesztés nem csak az utazósebesség növelésével, hanem a vonal menti állomások felújításával is szolgálja az utazóközönség kényelmét. A szakaszon található állomásokon és megállóhelyeken 55 cm magas peronokat, gyalogos aluljárókat, személyfelvonókat, valamint P+R, és B+R parkolókat tervez kiépíteni a GYSEV, valamint ezzel párhuzamosan megadja annak lehetőségét is, hogy az utasok valós idejű, audiovizuális eszközökkel kapjanak tájékoztatást a forgalmi helyzetről. A vasúttársaság azonban nemcsak a közlekedőkre, hanem az otthon maradókra is gondolt, ezért az új pályán a lakott területeken zajvédő falak óvják majd a környék lakosságát a zajterheléstől.

A projekt keretében javul a vasútbiztonság is, mivel a beruházó tervei szerint az egész vonalat új elektronikus biztosítóberendezéssel, ETCS L2 vonatbefolyásoló berendezéssel szereli majd fel.

A kétvágányúsítás kivitelezési munkálataihoz szükséges források egyelőre nem állnak a vasúttársaság rendelkezésére.

Címkék: GYSEV, vasút, vonat

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 16:00, péntek | Helyi

Vadász nyári tábor gyerekeknek

Két turnusra lehet jelentkezni.

2024. Április 26. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi és május elsejei programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?

2024. Április 26. 09:00, péntek | Helyi

A Castrum 9 versenyzője 7 érmet hozott haza a Diákolimpiáról

56 klub 612 versenyzője küzdött.

2024. Április 25. 16:00, csütörtök | Helyi

Pörgesd fel az agyad!

Bűnmegelőzési játék a farádi iskolában.