Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. Augusztus 25. 14:41, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress

Lezuhant a Progress nevű teherűrhajó

Lezuhant a Progress nevű teherűrhajó

A Nemzetközi Űrállomásra (ISS) indult a pilóta nélküli orosz Progress M-12M nevű teherűrhajó tegnap, a kilövés után azonban nem állt megfelelően pályára, és lezuhant.

Az űrhajó a kazahsztáni Bajkonur Űrközpontból indult el tegnap moszkvai idő szerint 17:00-kor. A szakértők szerint azonban a hajót szállító Szojuz-U rakéta a harmadik és egyben utolsó meghajtási szakaszban túl korán leállt, aminek következtében a hajó nem állt Föld körüli pályára, és lezuhant - írja a BBC.

A központban a kilövés után 320 másodperccel észlelték a hibát, beavatkozni azonban nem tudtak. A tisztviselők jelentése szerint a jármű az orosz Altaj tartományban zuhant le, mintegy 1500 kilométerre északkeletre a kilövési ponttól. A hírek szerint a robbanás akkora volt, hogy 100 kilométeres körzetben még az ablakok is kitörtek, személyi sérülés azonban nem történt.

Egy héten belül már a második orosz űrrakéta hibásodott meg: augusztus 18-án egy Proton rakéta állított rossz pályára egy távközlési műholdat. A helyzet különösen kritikus, hiszen az amerikai űrsiklók nyugdíjazása után a Nemzetközi Űrállomás rá van szorulva az orosz űrhajókra, amelyek azonban az utóbbi idők tanúsága szerint nem túl megbízhatóak.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: űrhajó

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.