Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2012. December 13. 10:55, csütörtök | Helyi
Forrás: saját forrás

Luca napja van ma

Luca napja van ma

Népszokások sora kötődik december 13-ához.

Hogy milyen különleges hónap is december azt jól példázza, hogy szinte a karácsonyi várakozás minden napjára jut valami emlékezetes – a mai például Luca napjáról, és az ezt körülvevő népi szokásokról nevezetes.

Nem kifejezetten babonás nép a magyar, Luca napjához mégis rengeteg hiedelem kapcsolódik – elődeink kis túlzással minden történésnek jelentőséget biztosítottak, ami e napon történt: az első látogatóból például a várható termésre tudtak következtetni. Szent Luca példamutató élete, mártírhalála nem tartozik a kereszténység meghatározó ünnepei közé, neve és hagyománya mégis fennmaradhatott – van hol erőteljesebben (Skandinávia), nálunk inkább szokások útján, boszorkányként.

A róla kialakult gonosz-kép védekezésre sarkallta a magyar vidék lakóit: állataikat fokhagymával dörzsölték, hamut szórtak az ólak elé vagy éppen elrejtették seprűiket – nehogy a kósza gonosz „banyák” azok segítségével jussanak el több helyre, vagy megkívánják, elragadják haszonállataikat.
Legismertebb szokás e nap kapcsán a Luca székhez kapcsolódik. Részletesen meghatározott paramétereknek megfelelően kellett elkészíteni Luca naptól számított 13 napon belül, kilencféle fából – úgy, hogy minden nap csupán egyetlen újabb művelettel lehetett „fejleszteni”. Innen ered a mondás: „Lassan készül, mint a Luca széke” A hiedelem szerint miután elkészült, december 26-án az éjféli misén a férfiak erre állva leshették meg a boszorkányokat.

Az ünnepkör egyik legérdekesebb napját ma már közel sem veszik olyan komolyan, mint mondjuk a közelgő végítélet ígéretét – de különös szokásainak köszönhetően még ma is őrzi Szent Luca nevét.

Címkék: advent, karácsony, Luca nap

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 16:00, szombat | Helyi

A lakosság segítségét kérik az új poloskafaj elterjedésének felméréséhez

Új poloskafaj tűnt fel tavaly hazánkban.

2024. Április 20. 13:00, szombat | Helyi

Sárkány Maraton a Szigetközi Állatvédő Liga támogatására

Időpontváltozás! Részletek a cikk végén!

2024. Április 20. 09:00, szombat | Helyi

Milyen ügyeket intézhet a Pannon-Víz Zrt. telefonos ügyfélszolgálatán keresztül?

Gyors és kényelmes ügyintézés telefonon.

2024. Április 19. 16:00, péntek | Helyi

Közlekedés fénysorompóval biztosított vasúti átjáróban

Óvatosan vezessenek a vasúti átjáróban!