Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2013. Október 26. 13:00, szombat | Helyi
Forrás: saját forrás

Ma éjjel visszaállítjuk az órákat

Ma éjjel visszaállítjuk az órákat

Egy órával többet alszunk.

Lassan már nem is tudjuk, hogy a téli vagy a nyári időszámítás-e a természetes. Szombat éjjel 3 órakor kell hivatalosan visszaállítani az órákat 2 órára, így hosszabb éjszaka vár ránk. Persze aki épp nem bulizik, az ráér ezt vasárnap reggel is megtenni. A téli időszámítás az eredeti időpont, a nyári bevezetése tért el ettől, és márciustól októberig tulajdonképpen egy órával korábban élünk.

Kezdetben csupán azért javasolták a nyári időszámítás bevezetését, mert a napfényes órák magasabb száma miatt energiát lehet vele megtakarítani. Használata azonban más előnnyel is jár. Az egy órával hosszabb természetes világítás előny mindazoknak, akik iskolai, munkahelyi tevékenység után a szabadban szerveznek programot, strandolnak, hétvégi telkükön, családi házuk kertjében dolgoznak. Előny (például az építőiparban), hogy hosszabb ideig végezhető értékteremtő munka szabadtéri munkahelyeken. Az előnyök közé sorolják, hogy a jobb látási viszonyok miatt csökkenhet a közúti balesetek száma. Mivel az emberek kevesebbet tartózkodnak az utcán sötétben, ezért a bűncselekmények száma is csökkenhet.

Kritikusai szerint ezek az előnyök nem feltétlenül valósak, például a fogyasztói társadalomban egyre jobban elterjedő légkondicionálók a több napos óra miatt több energiát emésztenek fel a világításon megtakarított energiánál.

A nyári időszámítás szabályait az Európai Unió 1996-ban egységesítette.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 13:00, szombat | Helyi

Kis-gazda napközis tábor Lászlómajorban

7 éves kortól

2024. Május 18. 09:00, szombat | Helyi

Játék cserebere a csornai könyvtárban

A növény cserebere sikerén felbuzdulva most a kisebbekre is gondoltak.

2024. Május 17. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?