Városlista
2023. június 6, kedd - Norbert

Hírek

2015. Szeptember 25. 07:27, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Ma van a Kutatók éjszakája

Ma van a Kutatók éjszakája

Ma van a Kutatók éjszakája: országszerte 41 városban, 150-nél is több helyszínen mintegy kétezer program közül válogathatnak az érdeklődők a 10. alkalommal megszervezett ingyenes rendezvényen,

amelynek célja közelebb hozni a természettudományt a társadalomhoz és népszerűsíteni a kutatói életformát.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemre ellátogatók például 99 program közül választhatnak, többet tudhatnak meg a hídépítésről, a mobilalkalmazások fejlesztéséről és az atomenergiáról. A Semmelweis Egyetem bonctermi látogatással, fiktív betegjogi perrel és sebészeti gyakorlatokkal is várja az érdeklődőket.

Az Ericsson Magyarország pénteken megnyitja egyébként szigorúan zárt kutatólaborjait, és Roboskicc Challenge elnevezéssel rekordkísérletre is készül, amelynek keretében legalább 500, újrahasznosított anyagokból épített firkarobotot várnak közös rajzolásra.

A Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. Budapesten drónbicikli-bemutatóval, elektrolízises zsiráffestéssel és lézershow-val is készül a Kutatók éjszakájára, míg Miskolcon a 70-es és 80-as évek számítógépes játékaival, Szegeden pedig a baktériumok és algák világával ismerkedhetnek a látogatók programjaikon.

Vidéken számos más helyen is izgalmas programokkal készülnek: a Szent István Egyetem Gödöllőn globális faluval, mobil robotokkal, Rubik-kocka show-val és éjszakai nyelvvizsgával, Békéscsabán pedig drónnal történő reklámfilmkészítéssel várja az érdeklődőket.

A Robotok világa címmel a Kutatók éjszakáján indul a győri Mobilis Interaktív Kiállítási Központ tematikus éve. Természettudományos kísérleti bemutatók, fogaskerekes építőjáték, legórobotverseny és golyópálya-építés is szerepel a programban.

A Nyugat-magyarországi Egyetem szombathelyi tanszékein a hőfényképkészítéstől a fénycsapdázáson át, a sejtek és szövetek mikroszkópos megfigyelésén keresztül a frontérzékenységi tesztek készítéséig sok mindenbe bekapcsolódhatnak a látogatók.

A Pécsi Tudományegyetemen - ahol a botanikus kertben kalandtúrát is szerveznek - a közönség megtudhatja, hogy fel lehet-e törni minden számítógépes rendszert, hogy mi a titkuk a nemzetközi versenyeket nyerő eco-autóknak, és mi történne, ha földrengés sújtaná Magyarország nagy részét.

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Bolyai Intézetében a harmadik birodalom által is használt rejtjelezőgép, az Enigma egy működőképes példányát is bemutatják, és az érdeklődők megismerkedhetnek azoknak a lengyel matematikusoknak a munkásságával is, akik elsőként feltörték az Enigma kódját.

A Debreceni Egyetem Umberto Eco A rózsa neve című regénye nyomán szabadulójátékra invitál, de bárki készíthet DNS-nyakláncot vagy részt vehet gerincegérrel történő állapotfelmérésen, bepillanthat Sir Christopher Lee és a filmes rosszfiúk lélektanába, vagy azt is megtudhatja, hogyan vizsgálják a rovarok személyiségét.

A Kutatók éjszakája az Európai Uniós Marie Sklodowska-Curie Akció keretében valósul meg kontinensszerte szeptember negyedik péntekén, az alkalomra idén 280 városban készülnek különböző tudománynépszerűsítő programokkal.

Címkék: kutatók

Ezek érdekelhetnek még

2023. Június 05. 14:23, hétfő | Belföld

Orbán Viktor a Roszatom vezetőjével tárgyalt

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a Karmelita kolostorban tárgyalt a Roszatom orosz nukleáris energetikai konszern vezérigazgatójával, Alekszej Lihacsovval - tájékoztatta az MTI-t a miniszterelnök sajtófőnöke.

2023. Június 05. 14:22, hétfő | Belföld

Katasztrófavédelem: 90 ezer hektáron gyérítik a szúnyogokat

A héten 13 vármegye 441 településén, több mint 90 ezer hektáron irtja a szúnyogokat a gyérítési program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) - tájékoztatta az OKF hétfőn az MTI-t.

2023. Június 05. 14:15, hétfő | Belföld

A nyílt utcán akart leszúrni egy férfit a vádlott Ajkán

Kábítószert is fogyasztott a 38 éves férfi.