Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2021. Február 07. 16:54, vasárnap | Helyi
Forrás: Inforábaköz

Magyar Falu Program 2. - Szervezd meg a védőoltást, de vakcinát azt nem kapsz!

Magyar Falu Program 2. - Szervezd meg a védőoltást, de vakcinát azt nem kapsz!

A teljes Csornai és a Kapuvári Járás háziorvosai összesen 1 ampulla vakcinát kaptak.

Az országos sajtóban és a kormányzati kommunikációban kiemelt figyelmet kapott az elmúlt héten, hogy megkezdődik a legidősebbek koronavírus elleni védőoltása. A háziorvosok ebben a folyamatban két feladatot kaptak. Meg kellett szervezniük, hogy saját praxisukból 6 fő az oltópontokra menjen, és ott kapjon Pfizer védőoltást, a saját rendelőjükben vagy a gondozottaik otthonában pedig 10 főt a háziorvosok oltsanak be a Moderna vakcinájával.

A kormányzati koronavírus portálon koronavirus.gov.hu ez olvasható:
Február első hetében a védőoltásra postai úton vagy interneten regisztrált legidősebbeket kezdik el oltani. Minden háziorvos megkapta a praxisában eddig regisztrált legidősebbek listáját. A lista egyben egy prioritási rend is, a praxishoz tartozó legidősebbtől halad sorban életkor szerint és figyelembe veszi az oltandó idős ember dokumentált krónikus betegségeit is. Minden háziorvosnak (ez több mint 5 ezer praxist jelent) ki kell választani 6 főt a listáról, akiket kórházi oltóponton fognak oltani február 4-8. között. Oda vagy a háziorvos által megrendelt betegszállítóval jut el, vagy a család is beviheti autóval.- írták a kormányzati portálon. Ezek az oltások a csornai és a kapuvári kórházban kialakított oltópontokon pénteken meg is történek Pfizer vakcinával.

Kiss Zsolt, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő főigazgatója január 29-én írt minden háziorvosnak, hogy mik a feladataik a védőoltások szervezésével beadásával és annak adminisztrációjával kapcsolatban. Minden háziorvos kap egy ampulla Moderna vakcinát, ami 10 személy beoltására elegendő. A védőoltások kezdő időpontja február 4, befejezése legkésőbb február 7 vasárnap. Az oltóanyagot és az oltáshoz szükséges fecskendőket a megyei kormányhivatalok járási hivatalainál vehetik át az orvosok. Ebben a levélben jelezte, hogy minden háziorvos soron kívül vegye fel a kapcsolatot a levéllel egyidejűleg megküldött listán szereplő személyekkel. Az oltás az interneten vagy levélben magukat regisztráló, a praxishoz tartozó legidősebb gondozottakat tartalmazta. Jelezték, hogy a csatolt listát köteles követni az orvos az értesítési és oltási sorrend kialakításában, amit ellenőrizni is fognak. Az idősek olthatóságának elbírálása a háziorvos hatásköre. A háziorvosnak pontosan meg kell szerveznie az oltást, hogy mind a 10 adagot be tudja adni. Az idősek a háziorvosi rendelőben vagy az otthonukban kaphatják meg az oltást.

A levél alapján a háziorvosok megkezdték a szervezést, hogy péntekre a praxisonként 10 fő biztosan meglegyen, mindenki megkapja a védőoltást, és ne maradjon egyetlen adag sem.

Aggódó és felháborodott családtagoktól és érintettektől már pénteken és szombaton is több jelzést kaptunk, hogy a megszervezett védőoltást lemondták vakcina hiányában. Ezt több háziorvos is megerősítette. Amikor jelentkeztek a háziorvosok a járási hivatalban a beígért egy ampulla Moderna vakcináért, közölték velük, hogy nincs, az egész Csornai és Kapuvári Járás összes háziorvosa egyetlen ampulla oltóanyagot kapott. A védőoltást helyben megszervező háziorvosoknak rendkívül kellemetlen volt, hogy az oltásra váró időseket nekik kellett értesíteni, hogy vakcina hiányában a védőoltás elmarad. Mivel azon kívül, hogy nincs, ők sem kaptak több információt, így a gondozottaiknak sem tudták megmondani, mikor kerülhet sor végül a beoltásukra.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 09:00, péntek | Helyi

Vezetéstechnikai hibák, ráfutásos balesetek!

Baleset-megelőzési tanácsok szakértőktől.

2024. Április 18. 16:00, csütörtök | Helyi

71 lakástűz az első negyedévben

Az 71 tűzzel érintett épület közül egyikben sem volt füstérzékelő.

2024. Április 18. 13:00, csütörtök | Helyi

Állásbörze - a legújabb állásajánlatok

A heti Szuperinfóból

2024. Április 18. 09:27, csütörtök | Helyi

Egy kapuvári férfi lett internetes csalás áldozata

A kapuvári nyomozók megtalálták a tettest, vádat emelnek ellene.