Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2012. Május 07. 09:16, hétfő | Helyi
Forrás: eduline.hu

Magyar írásbeli érettségi-középszint

Magyar írásbeli érettségi-középszint

Az 1988-as Nemzeti olvasókönyv könyvismertetőjének részletét kapták a középszintű magyarérettségin a vizsgázók - ez alapján kell válaszolniuk a szövegértési kérdésekre.

Az eduline által megkérdezett szaktanár szerint a szöveg korrekt, bár valamivel nehezebb értelmezni, mint a tavalyi Nemes-Nagy Ágnes-művet, a 2010-es szövegnél azonban egyszerűbb

Nemzeti olvasókönyv
A szerző Lukácsy Sándor - az előszó szerint - azért válogatta össze az olvasókönyv szövegeit, hogy "az olvasók nemzeti öntudatát fejlessze". Azt írja, hogy nem a legszebb magyar versek és prózai szövegek gyűjteménye ez, mert - a szerző szerint - ilyenekből van elég, hanem olyan szövegek, amelyek a magyar történelemről és kultúráról szólnak.

A szövegértési feladatsorra 60 percet kapnak a vizsgázók, a kérdések egy hosszabb szöveghez kapcsolódnak.A szaktanár szerint általában csak egy-két, főként nyelvtani feladat kapcsolódik szorosan a tananyaghoz. A rövid, egy-kétszavas vagy -mondatos választ igénylő feladatok évről évre hasonlóak: nagy valószínűséggel idén is lesznek igaz/hamis kérdések, de szövegből kiragadott szavakat, kifejezéseket is kell majd értelmezni.

MIből áll magyar írásbeli érettségi?
A középszintű érettségi két részből áll, a szövegértési feladatsorból és az esszéfeladatokból. Előbbinél egy hosszabb szöveget kapnak a diákok, ehhez kapcsolódnak a kérdések.

Esszé témák
Karinthy Frigyes két karcolatának összehasonlító elemzése, Arany János Tetemre hívás című művének elemzése és a heroikus életfelfogásról szóló érvelés közül választhattak a diákok a középszintű magyarérettségi második részében.

Az eduline.hu szerint Karinthy Frigyes Tanár úr kérem című karcolatfüzérének két része - A jó tanuló felel és A rossz tanuló felel - az összehasonlító elemzés alapja, míg az érveléses feladathoz kapcsolódó idézet Camus Pestis című regénye. Ebben a feladatban irodalmi példák segítségével kell érvelni a heroikus életérzés mellett vagy ellen, a diákoknak valószínűleg azonnal eszükbe jut majd Petőfi Sándor életműve. Az Arany János-költeményt is korrekt választásnak nevezték az eduline-nak nyilatkozó magyartanárok. "Még ha órán nem is vették a Tetemre hívást, az Ágnes asszonyt biztosan olvasták, a két mű témája pedig ugyanaz, a bűn és a bűnhődés" - mondta az egyik szaktanár.

Holnap a matematika írásbeli érettségi következik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 16:00, csütörtök | Helyi

Pörgesd fel az agyad!

Bűnmegelőzési játék a farádi iskolában.

2024. Április 25. 13:00, csütörtök | Helyi

Állásbörze - a legújabb állásajánlatok

A heti Szuperinfóból

2024. Április 25. 09:00, csütörtök | Helyi

A megengedett sebesség duplájával ment a Speedmaraton megyei nyertese

Speedmarathon

2024. Április 24. 16:00, szerda | Helyi

Önkéntes szemétszedés Bágyogszováton

Te Szedd!