Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2014. Január 15. 13:44, szerda | Belföld
Forrás: mszp.hu

Magyarország döntsön az atomerőműről, ne Orbán!

Magyarország döntsön az atomerőműről, ne Orbán!

Titokban született a megállapodás.

Józsa Istvánaz MSZP frakcióvezető-helyettese és Tóth Bertalan az MSZP elnökségi tagja nyilatkozott Orbán Viktor miniszterelnök által tegnap Moszkvában aláírt szerződésről, amely a Paksi Atomerőmű pályáztatás nélküli bővítéséről szól, és amellyel a magyar kormány végleg elkötelezte magát az oroszoknak.

Orbán Viktor miniszterelnök Moszkvában megállapodott Vlagyimir Putyin orosz államfővel és kötelezvényt írt alá a Paksi Atomerőmű bővítéséről.Ez hosszú távon kötött pályára helyezi a magyar energiapolitikát. Elfogadhatatlan, hogy Orbán úgy kívánja évtizedekre meghatározni Magyarország energetikai kapcsolatrendszerét, gazdaságpolitikáját és a jövő nemzedékek életminőségét, hogy arról nem volt valós társadalmi egyeztetés, szakmai vita és országgyűlési döntés. Nem ismertek a tervezett beruházás fő paraméterei, költségei, a környezetre és a nemzetgazdaságra gyakorolt hatásai. Jelenleg senki sem tudja, hogy egy ilyen döntés mennyibe kerülne a magyar adófizetőknek.

Felelős politikus nem dönt atomerőműről egy személyben Magyarország, a magyar emberek háta mögött. Ha Orbán valóban országgyűlési felhatalmazás nélkül vállal kötelezettséget, az felelőtlenség, márpedig felelőtlen politikus nem maradhat hatalomban.

A tavaszi választás után felálló MSZP vezetésű kormány felül fogja vizsgálni az Orbán által vállalt kötelezettséget, mert a Paksi Atomerőműről csak átlátható módon, széleskörű társadalmi és szakmai konszenzus alapján szabad felelős döntést hozni.

Mesterházy Attila, az MSZP elnöke elképesztőnek nevezte, hogy egy kormány úgy hoz meg egy 50 évre szóló döntést, hogy semmilyen társadalmi, szakmai, politikai konszenzust tennének mögé. Mesterházy Attila a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában az Orbán-Putyin megállapodás kapcsán mondta ezt.

Kifogásolta, hogy még utólag sem tájékoztat a kormány. Úgy fogalmazott, még a meg nem született unokáit is eladósítják ezzel a lépéssel. Mesterházy Attila szerint valami hátsó érdek vezérelte a kormányt az ügyletben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

2024. Április 26. 13:50, péntek | Belföld

KSH: márciusban 6413 gyermek született, 10 524 ember halt meg

2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.

2024. Április 26. 13:48, péntek | Belföld

Megkezdődött Paks 2 reaktortartályának gyártása Szentpéterváron

Ez igazi mérföldkő a paksi bővítés szempontjából - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.