Városlista
2021. január 20, szerda - Sebestyén

Hírek

2014. Január 15. 13:44, szerda | Belföld
Forrás: mszp.hu

Magyarország döntsön az atomerőműről, ne Orbán!

Magyarország döntsön az atomerőműről, ne Orbán!

Titokban született a megállapodás.

Józsa Istvánaz MSZP frakcióvezető-helyettese és Tóth Bertalan az MSZP elnökségi tagja nyilatkozott Orbán Viktor miniszterelnök által tegnap Moszkvában aláírt szerződésről, amely a Paksi Atomerőmű pályáztatás nélküli bővítéséről szól, és amellyel a magyar kormány végleg elkötelezte magát az oroszoknak.

Orbán Viktor miniszterelnök Moszkvában megállapodott Vlagyimir Putyin orosz államfővel és kötelezvényt írt alá a Paksi Atomerőmű bővítéséről.Ez hosszú távon kötött pályára helyezi a magyar energiapolitikát. Elfogadhatatlan, hogy Orbán úgy kívánja évtizedekre meghatározni Magyarország energetikai kapcsolatrendszerét, gazdaságpolitikáját és a jövő nemzedékek életminőségét, hogy arról nem volt valós társadalmi egyeztetés, szakmai vita és országgyűlési döntés. Nem ismertek a tervezett beruházás fő paraméterei, költségei, a környezetre és a nemzetgazdaságra gyakorolt hatásai. Jelenleg senki sem tudja, hogy egy ilyen döntés mennyibe kerülne a magyar adófizetőknek.

Felelős politikus nem dönt atomerőműről egy személyben Magyarország, a magyar emberek háta mögött. Ha Orbán valóban országgyűlési felhatalmazás nélkül vállal kötelezettséget, az felelőtlenség, márpedig felelőtlen politikus nem maradhat hatalomban.

A tavaszi választás után felálló MSZP vezetésű kormány felül fogja vizsgálni az Orbán által vállalt kötelezettséget, mert a Paksi Atomerőműről csak átlátható módon, széleskörű társadalmi és szakmai konszenzus alapján szabad felelős döntést hozni.

Mesterházy Attila, az MSZP elnöke elképesztőnek nevezte, hogy egy kormány úgy hoz meg egy 50 évre szóló döntést, hogy semmilyen társadalmi, szakmai, politikai konszenzust tennének mögé. Mesterházy Attila a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában az Orbán-Putyin megállapodás kapcsán mondta ezt.

Kifogásolta, hogy még utólag sem tájékoztat a kormány. Úgy fogalmazott, még a meg nem született unokáit is eladósítják ezzel a lépéssel. Mesterházy Attila szerint valami hátsó érdek vezérelte a kormányt az ügyletben.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Január 20. 16:01, szerda | Belföld

Három hét múlva fizetik a 13. havi nyugdíj első részletét

Három hét múlva, február 12-től kapják meg a nyugdíjasok a 13. havi nyugdíj első részletét - jelentette be a családokért felelős tárca nélküli miniszter parlamenti államtitkára szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján.

2021. Január 20. 13:01, szerda | Belföld

Már 1 millió 755 ezren regisztráltak az oltásra

Már 1 millió 755 ezren regisztráltak a koronavírus elleni oltásra interneten és postai úton - közölte Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szerdán.

2021. Január 20. 11:00, szerda | Belföld

Európai Bizottság: nyárig be kell oltani a felnőtt lakosság 70 százalékát

Az Európai Unió tagállamainak fel kell gyorsítaniuk a koronavírus elleni oltást, a járvány visszaszorítása érdekében márciusig a 80 év felettiek,

2021. Január 20. 09:57, szerda | Belföld

Óriási kannabiszültetvényt számoltak fel a rendőrök Remeteszőlősön

Csaknem ezer tőből álló kannabiszültetvényt számoltak fel hétfő kora reggel egy remeteszőlősi ház pincéjében - közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szerdán a police.hu oldalon.