Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2016. Március 06. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: mti

Magyarország felkészült a kerítés építésére a román határon

Magyarország felkészült a kerítés építésére a román határon

Magyarország kész a kerítés építésére a magyar-román határon, amennyiben a migrációs helyzet szükségessé teszi - jelentette ki a miniszterelnök főtanácsadója szombaton Budapesten.

Bakondi György egy sajtótájékoztatón közölte: erre azt követően kerülhet sor, ha járőrök már nem tudják feltartóztatni a határon az illegális migránsok áradatát. Ha a határzár megépítése mellett dönt a kormány, akkor azt a magyar-szerb-román hármas határtól kezdik és a szükséges hosszban építik meg a 450 kilométernyi határszakaszon - tette hozzá.

A főtanácsadó a migrációs helyzetet ismertetve elmondta: a migránsáradat fokozódására jellemző, hogy idén januárban és februárban többen érkeztek a görög szigetekre, mint az elmúlt év első hat hónapjában és Törökországban immár 3 millió migráns tartózkodik.

Görögországban, a macedón határ részleges lezárása miatt immár 40 ezer migráns torlódott fel, közülük 12 ezren a macedón határon várakoznak. Naponta 2-3 ezren érkeznek a szigetekre, illetve előfordulnak erőszakos megmozdulások is.

Ezzel párhuzamosan - folytatta - megnőtt az illegális migránsok száma a szerb-magyar és a magyar-horvát határon is; immár átlagban naponta 110-130 határsértőt fognak el a hatóságok. Ezért a kormány felkészült arra, hogy megerősítse ezeket a határszakaszokat, illetve további határszakaszokon is épüljön kerítés.

Bakondi György arról is beszélt, hogy a magyar kormány célszerűtlennek és jogszerűtlennek tarja a migránsok kvóta szerinti elosztását az uniós tagállamok között, ezért keresetet nyújtott be az Európai Bírósághoz, illetve úgy döntött, hogy erről a kérdésről népszavazást kell tartani.

Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára azt hangsúlyozta: bár a déli határzárnak köszönhetően Magyarország az EU legvédettebb országa, ám a veszély nem múlt el. Ezt jelzi, hogy pénteken már 235 illegális migránst fogtak el a déli határon.

A szerb és horvát határszakasz megerősítése mellett potenciális veszélyt jelent a román határ. A büntetés-végrehajtási intézményekben már megkezdték az oda tervezett kerítés elemeinek elkészítését - mondta.

Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára közölte, hogy a honvédség már a hármas határtól Battonyáig megtisztította a talajt a kerítésépítést előkészítendő, illetve további 110 kilométeren kijelölték a kerítés nyomvonalát.

Egy, a nem állami tulajdonú terepjárók összeírását firtató kérdésre az államtitkár azt mondta: különleges jogrend esetén minden országnak listával kell rendelkezni azokról a járművekről, amelyeket felhasználhat. Ennek érdekében történt meg az összeírás, ami nem érinti a magánszemélyek tulajdonában lévő járműveket - tette hozzá.

Az is elhangzott: azért építenek ki Szentgotthárd és Körmend térségében menekülttáborokat, hogy legyen hol elhelyezni a migránsokat, amennyiben Ausztria műszaki zárat épít a térségben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.