Városlista
2022. május 26, csütörtök - Fülöp

Hírek

2013. Július 09. 05:00, kedd | Bulvár
Forrás: ujasz.hu

Mangó lopásért hat év jár Kubában

Mangó lopásért hat év jár Kubában

Az előzetes örökké tarthat.

Kuba egyik leghírhedtebb és legjobban őrzött börtöne a Combinado del Este börtön, ahol háromezer elítélt töltheti a napjait. Több mint tíz év után először engedtek be újságírókat a falak közé. A BBC riportere járt bent.

A cellák ránézésre tiszták, de zsúfoltak, mindegyikben három ember van. Az előzetes letartóztatásnak itt nincsen időbeli korlátozása, így vannak, akik akár éveket várnak a tárgyalásra.

Arányaiban Kubában van a legtöbb bebörtönzött ember, több mint 57 000 elítélt kétszáz intézményben. A törekvés ezeknek a számoknak a csökkentése, illetve a bentlakók jobb elosztása a börtönök között.

A La Lima börtönt katonai raktárakból alakították át 2009-ben. A szlogen itt a tanulás és a munka. Ennek szellemében már a kapukon kívül is dolgozó elítéltekkel lehet találkozni. Franciscót gyilkosságért ítélték el, a börtönben végezte a középiskolát illetve tanulta ki az ács szakmát. Ezt a tudását kamatoztatja is, építkezéseken dolgozik, pénzt is keres. Aki tanul és dolgozik, az akár a büntetését is csökkentheti.

De nem minden történet ilyen pozitív. Ricardo például azért került be, mert veszélyesnek tartották, bár nem csinált semmit, csak nem kívánatos személyekkel találkozott és nem volt munkája, ezért három évre ítélték.

Egy másik férfi egy farmra tört be, hét mangót lopott el állítása szerint, amiért hét évre ítélték. Talán szem elől tévesztették az arányosság elvét. A tanulást és a munkát, mint a társadalomba történő visszailleszkedés eszközeit tartják számon, illetve mint mondják a visszaesés veszélyét is csökkenti.

Politikai elítéltekkel nem találkozhattak, bár a hírek szerint belőlük is van nem kevés, vajon hová dugták őket?

Címkék: szines

Ezek érdekelhetnek még

2022. Május 25. 13:00, szerda | Bulvár

Véget ért egy korszak New Yorkban

Hétfőn távolították el a 7. sugárútról a metropolisz utolsó közterületen álló, fizetős telefonfülkéjét.

2022. Május 24. 09:02, kedd | Bulvár

Vilmos herceg 40. születésnapjára ötfontos érmét bocsát ki a brit pénzverde

Ötfontos érmét bocsát ki Vilmos brit herceg 40. születésnapja alkalmából a királyi pénzverde.

2022. Május 22. 18:50, vasárnap | Bulvár

Szappanopera-sztár lett a brit trónörökös

Szappanopera-sztár lett a brit trónörökös. Károly walesi herceg édesanyja, II. Erzsébet királynő kedvéért vállalta a beugrást a BBC közszolgálati televízió legnépszerűbb, EastEnders című sorozatában.

2022. Május 17. 06:00, kedd | Bulvár

Kezdődik kedden a 75. cannes-i fesztivál

Több mint 35 ezer szakmai résztvevő és mozirajongó részvételével kedden megkezdődik a 75. cannes-i fesztivál, amelynek hivatalos programjában 21 film versenyezhet az Arany Pálmáért.