Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2017. Október 04. 16:00, szerda | Helyi
Forrás: saját/Hír TV

Már az ügyészség vizsgálja a csornai napelemgyár ügyét

Már az ügyészség vizsgálja a csornai napelemgyár ügyét

Az alapkő letételen 2014-ben még nagy volt az öröm és a bizakodás. Fotó:MTI

Újabb fejezetéhez érkezett a csornai napelemgyár ügye, de nem a termelés indításáról, hanem ügyészségi vizsgálatról szól az országos sajtó. A Hír TV a napokban többször is foglalkozott a témával, és ők közölték, hogy az ügyben benyújtott parlamenti írásbeli kérdést a legfőbb ügyész feljelentésként értékelte, és továbbította a Győr-Moson-Sopron Megyei Főügyészségnek, akik hétfőn különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt feljelentéskiegészítést rendeltek el.

Kránitz László az MSZP megyei elnöke kezdeményezésére még tavasszal közérdekű adatigénylésekkel fordult Dr Harangozó Tamás országgyűlési képviselő több érintetthez is. Június elején egy sajtótájékoztatón ennek a tapasztalatairól már beszámolt a megyei elnök.

- Bár sok illúziónk nincs a Polt Péter vezette legfőbb ügyészség iránt, de az mégiscsak helyes, hogy ma már az ügyészség is vizsgálatot indított. Kezdetektől azt mondjuk, hogy itt nem csak az a kár, hogy még mindig üresen áll, nem termel egy gyár, hanem súlyos közpénz milliárdok tűnhettek el.- mondta portálunknak Kránitz László. Júniusban bemutattam azt a dokumentumot, ami bizonyította, hogy szabálytalanul fizették ki a majd két milliárd forint Európai Unió támogatást egy olyan épületre, ami ennek a felébe sem kerülhetett. Ráadásul a támogatási szerződés szerint az építést saját forrásból kellett volna elvégezni, az európai támogatást a gépek beszerzésére kapták. Emiatt szabálytalansági eljárás is folyik a beruházással szemben. Nagy a titkolózás az Exim Bank 7 milliárdos kedvezményes hitele körül is. A közérdekű adatigénylésünkre, hogy abból a hitelből vett-e fel a beruházó Ecosolifer, a bank nem válaszolt, mert az Ecosolifer ehhez nem járult hozzá. Így azt még nem tudjuk, hogy további hány milliárd eltűnését kell keresni a napelemgyár körül. Az azonban egy beismeréssel ér fel, hogy a beruházó titkolózik. Ha nem használt volna fel a hitelből, akkor azt biztos gond nélkül elmondta volna. Így feltételezhetjük, hogy a két milliárdos támogatás mellé még a 7 milliárdos hitelből is költöttek. A titkolt információt bírósággal fogjuk kikényszeríteni az Ecosolifer-ből, és átadjuk az ügyészségnek.- közölte Kránitz László

Kránitz László júniusi sajtótájékoztatóján mutatta be a dokumentumot a majd kétmilliárdos támogatás kifizetéséről.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 13:00, szombat | Helyi

Sárkány Maraton a Szigetközi Állatvédő Liga támogatására

Időpontváltozás! Részletek a cikk végén!

2024. Április 20. 09:00, szombat | Helyi

Milyen ügyeket intézhet a Pannon-Víz Zrt. telefonos ügyfélszolgálatán keresztül?

Gyors és kényelmes ügyintézés telefonon.

2024. Április 19. 16:00, péntek | Helyi

Közlekedés fénysorompóval biztosított vasúti átjáróban

Óvatosan vezessenek a vasúti átjáróban!

2024. Április 19. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?