Városlista
2020. szeptember 20, vasárnap - Friderika

Hírek

2020. Február 06. 18:01, csütörtök | Külföld
Forrás: Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti:

Már három millióan kértek tartós brit letelepedési engedélyt

Már három millióan kértek tartós brit letelepedési engedélyt

A brit belügyminisztérium csütörtökön ismertetett friss adatai szerint meghaladta a 3 milliót azoknak a külföldi EU-állampolgároknak a száma, akik letelepedett státusért folyamodtak a brit hatóságokhoz.

A magyarok közül eddig csaknem 80 ezren kértek tartós nagy-britanniai letelepedési engedélyt.

A jelenlegi brit szabályozás alapján azok a külföldi EU-polgárok, akik törvényesen és életvitelszerűen Nagy-Britanniában laknak, a brit EU-tagság múlt pénteki megszűnése (Brexit) után is maradhatnak az országban megszerzett összes jogosultságuk megtartásával, de meghatározatlan időre szóló tartózkodási engedélyért - hivatalos elnevezéssel letelepedett jogi státusért - kell folyamodniuk.

A belügyminisztérium csütörtöki tájékoztatása szerint ezt a 27 EU-tagország Nagy-Britanniában élő állampolgárai közül december végéig 2 756 130 tette meg.

A tárca közölte, hogy saját belső - a statisztikában egyelőre nem szereplő - nyilvántartása szerint a letelepedett státusért folyamodók száma azóta meghaladta a 3 milliót.

A brit kormány becslése alapján jelenleg 3,2 millió külföldi EU-állampolgár él Nagy-Britanniában, vagyis csaknem mindegyikük benyújtotta a tartós letelepedési engedélyre szóló kérvényét.

A december 31-i állapotot mutató hivatalos lista élén - ugyanúgy, ahogy az összes eddigi lista esetében - a lengyelek állnak 512 310 folyamodvánnyal. Őket a románok követik 435 390 benyújtott kérvénnyel.

A magyarok közül 79 430-an kértek tartós letelepedési engedélyt a múlt év végéig.

A Nagy-Britanniában élő és a Brexit után is maradni kívánó külföldi EU-állampolgároknak a letelepedett jogi státus megszerzéséhez személyazonosságukat kell hitelesen igazolniuk és azt, hogy életvitelszerűen tartózkodnak az országban.

Emellett be kell jelenteniük, ha korábban elmarasztaló bírósági ítélet született ellenük bűncselekmény miatt.

A brit belügyminisztérium csütörtöki kimutatása szerint a hatóságok az eddig feldolgozott 2,5 millió kérelem csaknem mindegyikét kedvezően bírálták el, a folyamodványok közül mindössze hatot utasítottak el.

Az elbírált folyamodványok 58 százalékában a kérelmezők végleges, az esetek 41 százalékában előzetes letelepedett státust kaptak.Ez utóbbit azok a kérelmezők kaphatják, akik a benyújtás idején még nem töltöttek el öt évet életvitelszerűen Nagy-Britanniában, de ők is megvárhatják az öt év leteltét, és utána megkapják a végleges tartózkodási engedélyt. Az addig eltelő időszakban őket is maradéktalanul megilletik eddig megszerzett jogosultságaik.

A benyújtott folyamodványok 1 százalékát a kérelmezők visszavonták.

Priti Patel brit belügyminiszter a csütörtöki statisztikai ismertetéshez fűzött nyilatkozatában hatalmas sikernek nevezte a külföldi EU-állampolgárok letelepedett státusának megszerzésére kidolgozott programot, és örömének adott hangot amiatt, hogy a lehetőséggel már 3 milliónál többen éltek.

Patel szerint ez a legnagyobb ilyen jellegű program Nagy-Britannia történetében, és lehetővé teszi, hogy az EU-állampolgárok a következő évtizedekben is bizonyítani tudják nagy-britanniai jogosultságaikat.

A brit belügyminiszter szerint ideje, hogy az Európai Unióban maradó 27 ország is hasonló programot honosítson meg.

Priti Patel nem részletezte, hogy ezek a programok kikre vonatkoznának, de a uniós országokban több mint másfél millió brit állampolgár él, és London már jelezte, hogy viszonossági alapon elvárja a fogadó országoktól az ott élő britek jogainak további biztosítását.

A brit EU-tagság múlt pénteki megszűnésével 11 hónapos átmeneti időszak kezdődött, amely alatt nem változnak az uniós polgárokra érvényes bevándorlási szabályok, utána azonban az EU-országokból és az unión kívülről érkezőkre egységes szabályozás lép életbe.

Az Európai Bizottság elnöke mindazonáltal már jelezte, hogy ha London átfogó, a közvetlen áruforgalmon túlterjedő szabadkereskedelmi megállapodást akar kötni az Európai Unióval - ahogy ezt Boris Johnson miniszterelnök kormánya a héten hivatalosan is előterjesztette -, akkor nem lesz tartható az átmeneti időszak lejárta után tervezett új brit bevándorlási rendszer.

Minapi londoni látogatásán Ursula von der Leyen kijelentette: a teljes körű - vagyis a szolgáltatásokra és a tőkeforgalomra is kiterjedő - szabadkereskedelmi egyezmény feltétele az uniós állampolgárok szabad mozgásának további biztosítása, vagyis az emberek szabad mozgása nélkül nem lesz lehetséges a tőke és a szolgáltatások szabad áramlása Nagy-Britannia és az EU között.

Címkék: brit, eu, letelepedés

Ezek érdekelhetnek még

2020. Szeptember 20. 15:03, vasárnap | Külföld

Ismét csaknem öthavi csúcsra emelkedett az új esetek száma Németországban

Április vége óta a legmagasabbra emelkedett Németországban az új típusú koronavírussal fertőzöttek regisztrált napi száma a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) szombaton ismertetett adatai szerint.

2020. Szeptember 20. 13:00, vasárnap | Külföld

Négyhavi csúcson az új fertőződések száma Nagy-Britanniában

A legfrissebb adatsor szerint több mint négy hónapja nem mért szintre emelkedett szombaton a szűrővizsgálatokkal kimutatott új koronavírus-fertőzések száma Nagy-Britanniában.

2020. Szeptember 20. 11:00, vasárnap | Külföld

Stagnál a fertőzöttek száma a Nyugat-Balkánon

Hetek óta stagnál a koronavírussal újonnan megfertőződtek napi száma a Nyugat-Balkánon az érintett országok átlagát tekintve.

2020. Szeptember 20. 10:43, vasárnap | Külföld

A világban csaknem 30,7 millió a fertőzöttek száma

Már 30 685 001 ember fertőződött meg világszerte a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 955 843, a gyógyultaké pedig 20 921 799 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem vasárnapi összesítése szerint.