Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2015. Január 13. 16:00, kedd | Helyi
Forrás: NAV Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága

Már ideje kitölteni a 2015. évi adóelőleg-nyilatkozatokat

Már ideje kitölteni a 2015. évi adóelőleg-nyilatkozatokat

Újdonság az első házasok kedvezménye

A korábbi évekhez hasonlóan most is célszerű már januárban kitölteni az adóelőleg-nyilatkozatot, hogy a munkavállalóknak járó idei kedvezményeket mielőbb figyelembe vegyék a kifizetők. Ettől az évtől az első házasok is kedvezményben részesülhetnek.

Adóalap-kedvezmény jár azoknak a pároknak, ahol legalább az egyik fél az első házasságát köti (kortól függetlenül), és a házasságkötésre 2014. december 31-ét követően kerül sor. A kedvezmény mértéke jogosultsági hónaponként (legfeljebb 24 hónapig) 31250 forint. A 24 hónapon belül a kedvezmény utoljára arra a hónapra érvényesíthető, amelyet követően a magánszemély magzatra vagy gyermekre tekintettel családi kedvezményre válik jogosulttá. Nem zárja ki az első házasok kedvezményét, ha a házasság megkötésekor a házastársak bármelyike meglévő gyermekre vagy magzatra tekintettel már jogosult családi kedvezményre. Nem befolyásolja a kedvezmény igénybevételét az sem, ha a házastársak bármelyike a kedvezmény érvényesíthetőségének időszakában nevelőszülőként, nevelőszülő házastársaként – nevelt gyermekre tekintettel – válik családi kedvezményre jogosulttá. A kedvezmény – hasonlóan a családi kedvezményhez – közösen is igénybe vehető az összeg megosztásával. A kedvezmény nem érvényesíthető tovább, ha a házasság a 24 hónapos időtartamon belül felbomlik.

A családi kedvezmény mértéke idén nem változik, 2016-tól majd fokozatosan nő a két eltartottat nevelő családok esetén a kedvezményezett eltartottanként figyelembe vehető összeg, míg 2019-re a jelenlegi kedvezmény dupláját el nem éri.

Az adóelőleg-nyilatkozatot a munkavállaló tölti ki és adja át munkáltatója részére, így bérszámfejtéskor a munkáltató megfelelő módon számolja el a nettó béreket, azaz év közben ez alapján vonja le a dolgozója béréből az adóelőleget. 2015. január 1-jétől az adóelőleget megállapító munkáltató mellett a rendszeresen ismétlődő bevételt (például tiszteletdíjat, egyéb juttatást) juttató kifizetőnek is adható nyilatkozat.

Ha már az első hónap bére után érvényesíteni kívánja a munkavállaló a kedvezményeket (például családi kedvezmény, személyi kedvezmény), akkor az első bérszámfejtést megelőzően kell a munkáltatónak átadni az új évre vonatkozó adatokkal kitöltött adóelőleg-nyilatkozatokat.

Változás esetén a kedvezményt érvényesítő munkavállaló köteles haladéktalanul új nyilatkozatot tenni, vagy a korábbi nyilatkozatot visszavonni.

A NAV honlapján elérhetők a javasolt (megfelelő felépítésű és tartalmú) adóelőleg-nyilatkozat minták, amelyek alapján minden igénylő elkészítheti saját adóelőleg-nyilatkozatát 2015-ben is. Az adóelőleg-nyilatkozatok kitöltési útmutatója részletezi mikor jogosult adózó az adott kedvezményre, hogyan, milyen adatokkal kell kitölteni és mire érdemes odafigyelni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 09:00, péntek | Helyi

A Castrum 9 versenyzője 7 érmet hozott haza a Diákolimpiáról

56 klub 612 versenyzője küzdött.

2024. Április 25. 16:00, csütörtök | Helyi

Pörgesd fel az agyad!

Bűnmegelőzési játék a farádi iskolában.

2024. Április 25. 13:00, csütörtök | Helyi

Állásbörze - a legújabb állásajánlatok

A heti Szuperinfóból

2024. Április 25. 09:00, csütörtök | Helyi

A megengedett sebesség duplájával ment a Speedmaraton megyei nyertese

Speedmarathon