Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2023. Február 04. 10:00, szombat | Helyi
Forrás: Népszava

Március 1-től teljesen átalakítják a háziorvosi ügyeleti rendszert a megyénkben

Március 1-től teljesen átalakítják a háziorvosi ügyeleti rendszert a megyénkben

Megyénk háziorvosait már tájékoztatták a várható változásokról.

Egy január elsejétől hatályos jogszabály alapján a kormányzat alaposan átszabja a háziorvosi ellátást, benne az alapellátási ügyeleti rendszert.- írta meg a Népszava. Eszerint – Budapest kivételével – az Országos Mentőszolgálatra (OMSZ) bízná a feladat megszervezését. A lakosság által most még elérhető ügyeleti pontok mintegy harmada megszűnik. A jövőben országosan 81 járásnak lenne összesen 102 ügyeleti központja. Lesz olyan járás ahol nem lesz ügyeleti pont. Több megyében a mostani csaknem tucatnyi orvosi ügyeleti pontból legfeljebb 3-4 maradna.

Hajdú-Biharban megyében tesztelték az új rendszerre való átállást, és ott már csak január végéig hosszabbították meg a pilotprogramot. Noha a pilot során más rendszert teszteltek, mint amit most bevezetnek, az átállás erőltetett tempójú: már márciustól jön a következő váltás, Győr-Moson-Sopron megyében.

Megyénk háziorvosait már tájékoztatták a várható változásokról. Eszerint márciustól a korábbi 14 ügyeleti pont helyett 7 járásközpontban lesz az OMSZ által működtetett ügyeleti központ „integrálva a háziorvosi ügyeleti rendelővel”.
Azaz itt várhatóan csak egy magas képzettségű egészségügyi szakember, úgynevezett nondoktor fogadja majd a segítségre szorulókat, és további hét helyen lesz elérhető délután négytől este tízig háziorvos. A mentőszolgálat ügyeleti pontján szolgálatot teljesítő szakemberek receptet nem írhatnak, gyógyszerelésről pedig egyeztetniük kell az orvosi ügyeletet ellátó szakemberrel.

A tájékoztatón arról próbálták meggyőzni Győr-Moson-Sopron megye háziorvosait, hogy megoldható a feladat. Elhangzott, hogy a délutános, este tízig tartó megnyújtott háziorvosi rendelésen öt és este kilenc között várható a legnagyobb forgalom. Este tíz után az orvosi ügyeletet az OMSZ fogja ellátni, mivel éjjel főleg mentési feladatok vannak.

A Népszava által megkérdezett háziorvos számára nem volt túl megnyugtató a tájékoztatás. Körzetéhez 2800 ember tartozik, az ő nappali ellátásuk után kellene beülnie egy „meghosszabbított rendelésre”, ahol több tízezer olyan ember tartozna hozzá, akiknek nem ismeri a kórelőzményét, gyakorlatilag akkor látja majd őket először. És adott beteg vagy emlékszik a saját ellátási eseményeire vagy nem. Ez pedig – mint mondta – óriási ellátásbiztonsági kockázat.

Ezen a megyei háziorvosi tájékoztatón az is elhangzott, hogy
- a szakorvosok hétköznap óránként 9 ezer, hétvégén 11 ezer forintot számlázhatnak.
- Az általános orvosoknak ugyanezért a munkáért hétköznap 7 ezer, a hétvégén óránként 9 ezer forintos díjazás jár.
- A magasan képzett úgynevezett (APN) szakemberek óradíja 5500 és 7500 forint,
- a mentőtisztek ugyanazon munkáért 5000 illetve 7000 forintot kaphatnak.
- A szakdolgozók óradíja 2900-3500 forint lehet.

További részletek a Népszava cikkében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 13:00, csütörtök | Helyi

Állásbörze - a legújabb állásajánlatok

A heti Szuperinfóból

2024. Április 25. 09:00, csütörtök | Helyi

A megengedett sebesség duplájával ment a Speedmaraton megyei nyertese

Speedmarathon

2024. Április 24. 16:00, szerda | Helyi

Önkéntes szemétszedés Bágyogszováton

Te Szedd!

2024. Április 24. 13:00, szerda | Helyi

Önkéntes szemétszedés Szilban

Te Szedd!