Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2014. Március 28. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Március lesz a legpusztítóbb hónap?

Március lesz a legpusztítóbb hónap?

A tavalyi évhez hasonlóan, idén is jelentős károk keletkeztek a március 15-i hétvégén tapasztalt viharos időjárás következtében. Amennyiben a tendencia továbbra is folytatódik, a viharokban gazdag nyári hónapoktól a március veheti át a vezető szerepet az időjárás okozta károk mennyiségének tekintetében.

A március 15-i hétvégi viharral kapcsolatos bejelentések száma az Allianz Hungáriánál meghaladta a 2300 darabot, a becsült kárérték 110 millió forint felett van. Az ügyfelek kárbejelentései elsősorban az épületek tetőszerkezetében keletkezett károkról, szél által lefújt tetőcserepekről és a tetőkre rádőlt nagyobb faágakról szóltak.

Az ország egész területére jellemző, hogy egyre gyakoribbak a hirtelen lecsapó, nagy erejű viharok, 2013-ban az Allianz összesen több mint 15 ezer viharral kapcsolatos kárbejelentést regisztrált. Míg egy átlagos hónapban 1300 körül alakul ez a szám, a március 15-i hétvégén tapasztalt szélvihar kapcsán érkezett bejelentések száma ennél 75 százalékkal magasabb.

A tavalyi és idei év tapasztalatai azt mutatják, hogy ebből a szempontból a március különösen veszélyes, tavaly például ebben a hónapban történt a legtöbb viharkár, az egész évben beérkezett ilyen jellegű kárbejelentések 30 százalékát (több mint 5 800 darab kárt) márciusban regisztrálta a biztosító. Ráadásul akkor is a 15-i hétvégén köszöntött ítéletidő az egész országra. Míg 2013-ban az egész évet tekintve naponta megközelítőleg 410 darab kárbejelentés érkezett az Allianzhoz, azt a hétvégét és az azt követő hetet vizsgálva ez a szám csaknem 1400-ra szökött.

Ezekben a napokban a leggyakoribb károk a vihar illetve beázás károk, hónyomás és a fagyasztott élelmiszerromlás károk voltak. Az elmúlt évek statisztikáit megvizsgálva elmondható, hogy 2013 első negyedévében a viharokkal kapcsolatosan regisztrált kárbejelentések száma csaknem ötszörösére növekedett az előző évek átlagához képest.

A GFK, az Allianz megbízásából, 1000 fő részvételével, 2013 őszén készített reprezentatív kutatásából kiderült, hogy a válaszadók tizedének otthonát érte az elmúlt 1 éven belül valamilyen kár, ezeket az esetek többségében (44%-ban ) a szélsőséges időjárás okozta. A megkérdezettek több mint fele gondolja úgy, hogy az elmúlt évek szélsőséges időjárása befolyásolta a lakásbiztosítás kötése iránti hajlandóságát.

„Az erős szél (még egy karbantartott épület esetében is) megbonthatja, rongálhatja a tetőszerkezetet, a kéményeket, fákat dönthet az épületekre, éppen ezért erős széllel járó időjárást követően javasolt a tetőburkolatok áttekintése, mellyel megelőzhetjük, hogy az esetleges sérülés helyéből kiindulva a fedésben további károk keletkezzenek, illetve elkerülhetjük, hogy a fedés sérüléséből eredő nyíláson keresztül a csapadék az épületbe jutva további károkat okozzon” – tanácsolja Horváth Andrea, az Allianz Hungária Zrt. vezérigazgató-helyettese.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország