Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2021. Február 18. 13:00, csütörtök | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Márciustól fokozatosan lazít a korlátozásokon Törökország

Márciustól fokozatosan lazít a korlátozásokon Törökország

Törökország március 1-től fokozatosan, az egyes tartományok mutatóit szem előtt tartva lazít a koronavírus terjedése miatt hozott korlátozásokon

- jelentette be Recep Tayyip Erdogan török elnök szerda este Ankarában a kormányzat ülése után tartott sajtótájékoztatóján.

Erdogan kifejtette: az egészségügyi minisztérium által meghatározott feltételek szerint négy csoportba fogják besorolni az ország tartományait. A kritériumok között a regisztrált fertőzöttek napi száma és a beoltottak száma is szerepel - világított rá, majd hozzátette, hogy a rendelkezés következtében a tartományok alacsony, közepes, magas és nagyon magas kockázatú előjelet kapnak.

Első lépésként a hétvégére vonatkozó kijárási korlátozást oldják fel - közölte a török elnök, aki az enyhítés további fázisairól egyelőre nem tett említést.

Jelezte ugyanakkor, hogy az éttermek, a kávézók és a hasonló vendéglátóhelyek működtetésére vonatkozó ütemtervet a közeljövőben ismertetik.

Törökországban december 1. óta változatlanok a járványügyi szabályok. Az intézkedések legszigorúbb eleme a hétköznap éjszakai kijárási tilalom, valamint a hétvégék teljes időtartama alatt érvényes kijárási korlátozás. A rendelkezések nem érintik a termelési és az ellátási láncokat, illetve egyebek mellett az egészségügyi szektort.



A jelenlegi előírások szerint a 65 évnél idősebbek és a 20 éven aluli, nem dolgozó fiatalok hétköznap kizárólag három-három órára mozdulhatnak ki otthonukból, továbbá nem használhatják a tömegközlekedési eszközöket. A temetéseket és az esküvőket legfeljebb 30 ember jelenlétében lehet megtartani, míg a mozik, a fürdők, az uszodák, a masszázsszalonok és a vidámparkok működése is fel van függesztve. Az éttermek és a kávézók csak elvitelre vehetnek fel rendelést, a bárok zárva tartanak. A maszkviselés lakóhelyen kívül mindenhol kötelező.

A kis-ázsiai országban a lakosság tömeges beoltása január 14-én kezdődött meg a Sinovac Biotech kínai gyógyszergyártó gyengített vírusokon alapuló, CoronaVac nevű oltóanyagának vészhelyzeti alkalmazásával. A készítményt két részletben, 28 nap eltéréssel kell a szervezetbe juttatni. Az első adagot 4 millió 873 ezer, míg a második adagot már 827 ezer embernek adták be. Az ország lakossága nagyjából 83 millió.

A török egészségügyi minisztérium szerda esti adatai szerint az elmúlt napban újabb 7325 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az országban, a halálos áldozatok száma 86 volt. Az újonnan fertőzöttek napi száma december elején még 30 ezer felett járt, a haláleseteké pedig december 23-án érte el csúcsát, amikor 259-en vesztették életüket a fertőzés szövődményeiben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.