Városlista
2021. január 19, kedd - Sára

Hírek

2018. Január 16. 07:39, kedd | Külföld
Forrás: Járai Judit, az MTI tudósítója jelenti:

Martin Luther King polgárjogi harcosra emlékeznek az Egyesült Államokban

Martin Luther King polgárjogi harcosra emlékeznek az Egyesült Államokban

Martin Luther King polgárjogi harcosra emlékeztek szerte az Egyesült Államokban hétfőn, a meggyilkolt politikus tiszteletére tartott emléknapon, amely az idén a születésnapjára esett.

Az Egyesült Államokban minden év január harmadik hétfőjén emlékeznek az 1968 tavaszán Memphisben meggyilkolt polgárjogi harcosra s ez a nap nemzeti ünnep, munkaszüneti nap. Martin Luther King január 15-én lett volna 89 esztendős.

Atlantában, abban az Ebenezer baptista templomban, ahol annak idején Martin Luther King prédikált, a leánya, Bernice King tiszteletes-asszony vezette a megemlékezést, a meggyilkolt politikus legidősebb fia, Martin Luther King III. pedig Washingtonban, a King-emlékmű előtt mondott beszédet. Mindketten kitértek a Donald Trump elnöknek tulajdonított kifejezésre, amellyel a Haitiból, Salvadorból és afrikai országokból érkező bevándorlók szülőföldjét "pöcegödör országoknak" minősítette és hozzátette, hogy inkább az észak-európai Norvégiából kellene bevándorlókat fogadni.

Martin Luther King III. Washingtonban leszögezte: "amikor egy elnök kitart amellett, hogy nemzetünknek olyan fehér országokból lenne szüksége még több állampolgárra, mint Norvégia, akkor nekem nincs mit mondanom, nem gondolom még azt sem, hogy egyáltalán időt kellene fecsérelnünk arra, hogy ez mit jelent". Majd Donald Trumpra utalva hozzátette: "meg kell találnunk a módját annak, hogy hassunk ennek az embernek a szívére".

Bernice King Atlantában több száz ember előtt azt hangsúlyozta: "nem szabad megengedni, hogy a világ nemzetei azt gondolják, hogy elnökünk szavai Amerika igazi szellemiségét tükrözik". Leszögezte: "egy nép, egy nemzet, egy vér, egy sorközösség vagyunk", majd hozzátette, hogy "a civilizáció és az emberiség Afrika földjéről származik".


Az Ebenezer baptista templom lelkésze, Raphael Warnock Donald Trump "tegyük ismét naggyá Amerikát!" jelszavát vitatta. A tiszteletes kijelentette: Amerikát nem kell naggyá tenni, mert szerinte már most az, és "nagymértékben Afrikának és az afrikai embereknek köszönhetően".

Donald Trump elnök a hétfői napot még a floridai Mar-a-Lago villájában töltötte, s az épületkomplexum előtt haiti tüntetők és Trump hívei vívtak szócsatát. Amerikai televíziós riportok tanúsága szerint több száz haiti emelt magasba haiti nemzeti lobogót, azt skandálva, hogy "a mi országunk nem pöcegödör", a Trumpot támogatók pedig amerikai zászlókat lengetve azt kiáltották oda nekik, hogy "Trump ismét naggyá teszi Amerikát". A tüntetésen a rendőrségnek nem kellett közbelépnie.

Maga Donald Trump hétfőn előre felvett, rövid videoüzenetet tett közzé Twitter-oldalán. Az elnök Martin Luther Kinget idézve a polgárjogi harcos "igazságosságról, egyenlőségről és szabadságról szóló üzenetének ébren tartására" szólított fel.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Január 19. 13:01, kedd | Külföld

Elkezdődött a tömeges oltás Szerbiában

Megkezdődött a koronavírus elleni tömeges oltás kedden Szerbiában, először az oktatásban dolgozók, a katonaság és a rendőrség tagjai, valamint az újságírók kapják meg a vakcinát.

2021. Január 19. 08:54, kedd | Külföld

A fertőzöttek száma 95,5 millió, a halálos áldozatoké több mint kétmillió a világon

A világban 95 544 853-ra emelkedett a koronavírus-fertőzöttek, 2 039 947-re a halálos áldozatok és 52 617 324-re a gyógyultak száma a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem kedd reggeli adatai szerint.

2021. Január 19. 07:00, kedd | Külföld

Csupán a lakosság 35 százaléka oltatná be magát Romániában

Egy hétfőn közzétett felmérés szerint Romániában csupán a lakosság 35 százaléka oltatná be magát a koronavírus ellen. További 27 százalékuk még mérlegeli, hogy mit tegyen.

2021. Január 19. 05:00, kedd | Külföld

Megkezdődött a 70 éven felüliek oltása az Egyesült Királyságban

Megkezdődött hétfőn a koronavírus elleni oltás beadása a 70 éven felüli korosztály tagjainak az Egyesült Királyságban.