Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2021. Május 11. 09:00, kedd | Helyi
Forrás: Országos Balesetmegelőzési Bizottság

Mától fokozottan ellenőrzik a gyalogátkelőhelyek forgalmát a rendőrök

Mától fokozottan ellenőrzik a gyalogátkelőhelyek forgalmát a rendőrök

Az ellenőrzés történhet testkamera és civil járművek alkalmazásával is.

Az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság 2021. május 11–13. közötti időszakra hirdette meg a „Zebra terv” elnevezésű balesetmegelőzési ellenőrzését a gyalogosok, mint védtelen közlekedők biztonságára fókuszálva. A balesetmegelőzési ellenőrzés során nagy hangsúlyt fektetnek mind a gyalogosok, mind a járművezetők szabálykövető magatartásának ellenőrzésére, amely történhet testkamera és civil járművek alkalmazásával is.

Évente átlagosan 2500 gyalogost ütnek el közútjainkon, közülük 150 ember életét veszti a balesetben. 2500 gyalogosból közel 1000 gyalogost a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen ér baleset. Ezeknek, a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeken történő baleseteknek nagyságrendileg 2,5%-a halálos kimenetelű. A gyalogosok által okozott baleseteken belül vezető helyen áll a vigyázatlan, hirtelen lelépés az útestre. A második leggyakoribb ok a tilos jelzésen és a tiltott helyen való áthaladás.

A gyalogosok által elkövetett jogsértés miatt a helyszínen az intézkedő rendőr figyelmeztetést alkalmazhat vagy helyszíni bírságot szabhat ki, és feljelentést tehet.
A járművezetők által gyalogosok sérelmére elkövetett elsőbbség meg nem adása jogsértés esetén az intézkedő rendőr figyelmeztetést, helyszíni bírságot és feljelentést alkalmazhat. Tilos jelzésen történő áthaladás esetén a járművezető 50000 Ft közigazgatási bírságra számíthat.

Az ellenőrzéseket a közlekedésbiztonsági szempontból indokolt helyeken hajtják végre az ellenőrzésbe bevont rendőrök, melynek konkrét helyszíneit előzetesen nem hozzák nyilvánosságra.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 13:00, csütörtök | Helyi

Állásbörze - a legújabb állásajánlatok

A heti Szuperinfóból

2024. Április 25. 09:00, csütörtök | Helyi

A megengedett sebesség duplájával ment a Speedmaraton megyei nyertese

Speedmarathon

2024. Április 24. 16:00, szerda | Helyi

Önkéntes szemétszedés Bágyogszováton

Te Szedd!

2024. Április 24. 13:00, szerda | Helyi

Önkéntes szemétszedés Szilban

Te Szedd!