Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2018. Május 04. 16:35, péntek | Külföld
Forrás: Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti:

Meg akarta ölni a brit miniszterelnököt egy férfi

Meg akarta ölni a brit miniszterelnököt egy férfi

Ártatlannak vallotta magát az a fiatal férfi pénteken a bíróságon Londonban, aki a vád szerint merényletre készült Theresa May brit miniszterelnök (képen) ellen.

A 20 éves Naa'imur Zakariyah Rahman, aki ellen terrorcselekmény előkészítése címén emeltek vádat, pénteken válaszolt a londoni központi büntetőbíróság - utcája után közkeletű nevén az Old Bailey - eljáró bírói tanácsának kérdéseire videokapcsolaton keresztül, a hírhedt londoni Belmarsh börtönből, ahol novemberi elfogása óta tartják őrizetben.

A pénteki rövid előzetes eljárás során hivatalosan ismertették vele a vádat, amelyet határozottan tagadott.

Rahman ugyanígy tett, amikor a büntetőeljárás első mozzanataként, őrizetbe vétele után a londoni Westminster kerület magisztrátusi bírósága elé állt. A magisztrátusi tanács utalta az ügyet az Old Bailey elé további tárgyalásra.

Az ügyészség szerint Rahman, az elsőrendű vádlott - akit 21 éves társával, Mohammed Aqib Imrannal együtt vettek őrizetbe november 28-án - hűséget fogadott az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezetnek, és azt tervezte, hogy pokolgéppel felrobbantja a miniszterelnöki hivatalnak otthon adó kis londoni utca, a Downing Street biztonsági kerítését, majd megpróbál behatolni a Downing Street 10. alatti kormányfői hivatalba - amely egyben a mindenkori brit miniszterelnök rezidenciája is -, és késsel megöli Theresa Mayt.

Rahman és Imran büntetőpere a tervek szerint június 18-án kezdődik az Old Bailey-n.

Imrant szintén terrorcselekmény előkészítésével vádolják, és azzal, hogy megpróbált csatlakozni az Iszlám Államhoz.

A merényletterv kivitelezhetősége nehezen elképzelhető, mivel a Downing Street három méter magas öntöttvas biztonsági kerítését robbanásállóra tervezték, emellett a kerítés és a kormányfői rezidencia közötti százméteres útszakaszon folyamatosan járőröznek a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának fegyveres osztagai.

A kerítést belülről külön fegyveres egység is őrzi, amelynek tagjait éppen az ilyen jellegű támadási kísérletek azonnali elhárítására képezték ki.

Andrew Parker, a brit belső elhárítás (MI5) vezetője éppen a két vádlott őrizetbe vétele előtti napon tájékoztatta a kormányt arról, hogy a biztonsági szolgálatok 2017-ben kilenc nagy-britanniai terrortámadást akadályoztak meg.

Címkék: ártatlan, theresa may

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 04. 19:00, szombat | Külföld

38 éve robbant fel a csernobili atomerőmű

Az Ukrajnában zajló háború nukleáris létesítményeket veszélyeztet.

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez