Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2012. Január 14. 11:27, szombat | Külföld
Forrás: stop.hu

Még az időpont kitűzésének is feltételei vannak

Még az időpont kitűzésének is feltételei vannak

Az IMF még a hiteltárgyalások időpontjának kitűzését is feltételekhez köti. Washingtonban tárgyalt Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter.

Fellegivel folytatott csütörtöki washingtoni megbeszélését követően Christine Lagarde, az IMF vezérigazgatója hangsúlyozta: a Nemzetközi Valutaalap mielőtt eldönti, hogy mikor kezdi el a tárgyalásokat egy készenléti megállapodásról és hogy elkezdi-e azokat, szükségesnek tartja, hogy "olyan konkrét lépéseket lásson, amelyek a magyar kormány erős elkötelezettségét mutatják, hogy minden olyan politikai kérdésben lépni fog, amely lényeges a makrogazdasági stabilitás szempontjából".

"Az európai hatóságok és intézmények támogatása szintén kulcsfontosságú lenne az új program sikeres megvitatásához"- tette hozzá Christine Lagarde.

Teljes mértékben osztja az Európai Bizottság a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Magyarországgal kapcsolatos nyilatkozatában foglaltakat - jelentette ki Olli Rehn gazdasági és pénzügyi bizottsági alelnök szóvivője az európai uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény pénteki brüsszeli sajtótájékoztatóján.

Amadeu Altafaj Tardio elmondta, hogy a két nemzetközi intézmény továbbra is szoros kapcsolatban áll egymással a tervezett magyar hitelfelvétel témájában és más kérdésekben is. Emlékeztetett arra, hogy Olli Rehn és Fellegi Tamás, a nemzetközi pénzügyi tárgyalások folytatásával megbízott magyar tárca nélküli miniszter jövő pénteken Brüsszelben találkozik egymással.

A brüsszeli bizottsági szóvivő kitért arra is: az Európai Bizottság álláspontja szerint a hitelmegállapodásról folytatandó tárgyalásoknak előfeltétele, hogy biztosított legyen Magyarországon a jegybank függetlensége. A közelmúltban hozott magyar törvények jogi elemzését hamarosan elvégzi az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény jogi szolgálata, és annak alapján az EU-biztosok testülete jövő kedden Strasbourgban döntéseket hozhat.

Az Európai Parlament sajtószolgálatának tájékoztatása szerint a Magyarországról tervezett politikai vitát január 18-án, szerda délután folytatják le a strasbourgi plenáris ülésen - vagyis egy nappal azután, hogy a biztosok testülete szintén Strasbourgban megtárgyalja a Magyarországgal kapcsolatos kérdéseket.

Címkék: IMF, Magyarország

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).