Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2018. Január 17. 13:00, szerda | Helyi
Forrás: NAV Győr-Moson-Sopron Megyei Adó- és Vámigazgatósága

Még januárban nyilatkozzon az adókedvezményekről!

Még januárban nyilatkozzon az adókedvezményekről!

Így korábban folyósíthatják a kedvezménnyel növelt netto bért.

A korábbi évekhez hasonlóan idén is célszerű a jogosultaknak már januárban kitölteni az adóelőleg-nyilatkozatot, hogy a munkavállalóknak járó kedvezményeket mielőbb figyelembe vegyék a munkáltatók. Az idei évtől a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a honlapján elérhető alkalmazással is segíti a nyilatkozatok kitöltését.

Az adóelőleg-nyilatkozatot a munkavállaló tölti ki és adja át munkáltatójának, így bérszámfejtéskor a munkáltató megfelelően számolja ki a nettó béreket. Adóelőleg-nyilatkozat olyan kifizetőnek is adható, aki rendszeres jövedelmet, például havi, heti bért, munkadíjat, tiszteletdíjat fizet. Aki már az első havi fizetésben érvényesíteni kívánja a kedvezményeket, annak az első bérszámfejtést megelőzően át kell adnia az adóelőleg-nyilatkozatot a munkáltatójának.

Az ajánlott nyilatkozatminták és a részletes kitöltési útmutatók a NAV honlapjáról (www.nav.gov.hu) letölthetők. Az idei évtől a NAV egy új alkalmazással is segíti az adóelőleg-nyilatkozatok kitöltését, ami szintén a hivatal honlapjáról érhető el.

A családi kedvezmény az összevont adóalapot, illetve kiegészítésként – ha az nem teszi ki a teljes keretet – a járulékokat csökkenti. Az előző évhez képest idén a két gyermeket nevelőknél nőtt a kedvezmény összege, gyermekenként 2500 forinttal. A kedvezménnyel az egy gyermeket nevelőknél 10000, a két gyermeket nevelőknél gyermekenként 17500, a három vagy több gyermeket nevelőknél pedig gyermekenként 33000 forinttal több kerülhet havonta a családi kasszába. Az adóelőleg-nyilatkozaton kötelező feltüntetni – a magzat kivételével – a kedvezményezett eltartottak, eltartottak adóazonosító jelét, anélkül a kifizető a családi kedvezményt nem veheti figyelembe.

Az első házasok kedvezményének érvényesítéséhez szintén a munkáltatóhoz kell leadni az adóelőleg-nyilatkozatot. A kedvezmény havi ötezer forint támogatást jelent a házaspároknak. Az első házasoknak a havi ötezer forint gyermekáldás esetén is 24 hónapig, a családi kedvezmény mellett is jár.

Idén havi 6900 forint személyi kedvezmény jár az adóból azoknak, akik rokkantsági járadékban vagy fogyatékossági támogatásban részesülnek és azoknak, akik olyan betegségben szenvednek, amely súlyos fogyatékosságnak számít. A kedvezmény érvényesítésének feltétele a súlyos fogyatékosság minősítéséről szóló orvosi igazolás vagy a rokkantsági járadékra, fogyatékossági támogatásra jogosító határozat.

A leadott nyilatkozatban történt változás esetén új nyilatkozatot kell tenni a munkáltatóhoz, vagy a korábbi nyilatkozatot visszavonni. Az adóelőleg-nyilatkozatokkal év közben érvényesített kedvezmények automatikusan bekerülnek a NAV által készített adóbevallási tervezetbe.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 16:00, péntek | Helyi

Vadász nyári tábor gyerekeknek

Két turnusra lehet jelentkezni.

2024. Április 26. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi és május elsejei programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?

2024. Április 26. 09:00, péntek | Helyi

A Castrum 9 versenyzője 7 érmet hozott haza a Diákolimpiáról

56 klub 612 versenyzője küzdött.

2024. Április 25. 16:00, csütörtök | Helyi

Pörgesd fel az agyad!

Bűnmegelőzési játék a farádi iskolában.