Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2013. Augusztus 16. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: orientpress

Még nem kapható, de egyre olcsóbb az online kassza

Még nem kapható, de egyre olcsóbb az online kassza

Paradox helyzet alakult ki az online kasszák ügyében: bár - egy bizonyos körnek - augusztus végéig kell lecserélni a pénztárgépeket, várhatóan október előtt nem lehet hozzájutni az új modellekhez. Az érintettek épp ezért nem is számíthatnak bírságra, ha megtették a szükséges lépéseket. Legfontosabb, hogy a NAV-tól beszerezzék a beüzemelési kódot - ami egyben a vásárlás előfeltétele is. Érdemes várni a vétellel, az árak ugyanis a pénztárgép piac fokozatos bővülése miatt folyamatosan csökkennek – tájékoztatta az OrientPresst a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK).

Nem kell mindet kicserélni

Közeleg a pénztárgépcsere határidejének vége, sok vállalkozó még sincs tisztában a feltételekkel. Sokan nem tudják például, hogy csak a kasszák egy részét kell leváltani, több készülék ugyanis átalakítással alkalmassá tehető az online adatforgalomra - erről, külön érdeklődésre a forgalmazók is tájékoztatják ügyfeleiket.

Az online kiskassza üzemeltetője a gyakorlatban nem fogja érzékelni a változást, az új készüléket ugyanúgy kell használni, mint általában egy pénztárgépet, az apróbb különbségeket, használati szabályokat pedig a szervizesek bemutatják a felhasználóknak – ismertette a részleteket a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara munkatársa.

A pénztárgépet akár a helyszínen akár a szervizben is beüzemelik, ami azt jelenti, hogy a NAV-tól kapott üzembe helyezési kódot a pénztárgép értékesítője, a pénztárgép egyedi azonosítójával (AP-számával) együtt rögzíti a pénztárgépben. Ezután a gép kapcsolatba lép az adóhatóság szerverével, a NAV szervere pedig válaszüzenetével üzembe helyezi a pénztárgépet.

Az üzemeltetési kód igénylése a legfontosabb

A közhiedelemmel ellentétben a NAV nem bírságol szeptember 1-jétől, ha még nem történt meg a csere – révén, hogy a forgalmazók még nem is tudják leszállítani a megrendeléseket. Amennyiben a kereskedő mindent megtett a későbbi csere érdekében, nincs mitől tartania.

A legfontosabb, hogy a NAV-tól igényeljünk beüzemelési kódot, amit az úgynevezett PTGREG adatlapon keresztül lehet megtenni, és ugyanezen igényelhető a gépenkénti ötvenezer forintos támogatás is. Ezután a hivatal öt napon belül megküldi a 16 számjegyű beüzemelési kódot, ami nélkül nem is lehet pénztárgépet rendelni a gyártótól – magyarázták az MKIK-nál. Ezután már ráérünk megvárni, míg lejjebb mennek a készülékárak. A megrendelésről egyébként a cégek visszaigazolást küldenek a vevőnek, így azt is lehet lobogtatni a NAV előtt.

Lesz még olcsóbb is

Az MKIK azt tanácsolja a vállalkozásoknak, hogy ne kapkodják el a pénztárgépvásárlást, ugyanis az újabb engedéllyel rendelkező forgalmazók megjelenésével fokozatosan csökken a gépek ára. Korábban 170 ezer forintról szóltak a hírek, ma viszont már 135 ezer + Áfá-ért hozzájuthatunk egy készülékhez. Van olyan engedélyezés alatt álló cég is, amely 110 ezerért fogja kínálni az online kasszákat. Támogatást pedig legkésőbb december 15-ig lehet igényelni. Aki benyújtja a kérelmet és megfelel a feltételeknek, az biztosan megkapja a támogatást – közölte kérdésünkre a NAV képviselője.

Fontos, hogy aki nem kötelezett pénztárgéphasználatra, de rendelkezik készülékkel, az 2015 január 1-ig használhatja azt.

Októberig várni kell

Jelenleg azonban még nincs forgalomban pénztárgép, csupán elő lehet jegyeztetni a forgalmazók honlapján. Míg ugyanis a gép agya, az adóügy ellenőrző egység magyar, addig a pénztárgép korpuszát csak külföldön gyártják. Eddig 4 forgalmazó kapott 1-1 típusra engedélyt, de az Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal jó néhány engedély kérelmet kapott már eddig is. A pénztárgép kereskedő cég tehát begyűjti a megrendeléseket és utána gyártatják le a külföldi cégekkel a kasszákat. 'Október előtt nagy valószínűséggel nem tudunk pénztárgépet szállítani senkinek' – tudtuk meg a Sam4s típusú gépet forgalmazó AltCash Kft. -től.

A szintén forgalmazási engedélyt nyert Laurel Kft. úgy nyilatkozott, már leadták a megrendelést a gyártónak, hozzájuk előreláthatóan novemberre érkeznek meg a gépek.

A forgalmazó cégek listája megtalálható minden érintett szervezet (MKIK, MKEH, NAV) honlapján. A vállalkozók döntésének megkönnyítése érdekében az MKIK honlapján ajánlati listát is közzétesz arról, hogy kiktől érdemes rendelni (egyidejűleg megtalálhatók lesznek listában szereplő cégek konkrét ajánlati csomagjai is). A gépeket egyébként kizárólag az adóhatóság által nyilvántartott szervizek javíthatják majd. A forgalmazók általában 1-2 év jótállást biztosítanak a gépekre, illetve országos szervizhálózattal van kapcsolatuk az esetleges hibák orvoslására – tudtuk meg a Kamarától. A szerviz ezután a bejelentéstől számított 5 napon belül köteles megkísérelni a pénztárgép javítását.

Mennyi lesz a havidíj

Ugyan az új kasszák lényege, hogy online kapcsolatban állnak a NAV szerverével, a boltosnak ezért nem kell külön Internetet beköttetnie. A készülékben ugyanis található egy gyártó által beépített SIM-kártya. Ahhoz pedig, hogy az adóügyi ellenőrző egység (AEE) az adóhatóság szerverével kommunikálni tudjon, az üzemeltetőnek rendelkeznie kell mobil adatátviteli előfizetéssel, utóbbi összege és részletei azonban még tisztázatlanok. Minden pénztárgép-forgalmazó kapcsolatban áll valamelyik mobilszolgáltatóval, amelyeket viszont a Mobil Adat Kft. fog össze. A cég megkeresésünkre elmondta, hogy a pénztárgép kategóriája szerint két előfizetői csomagot nyújtanak. Kisebb adatforgalom esetén a 'kiskassza csomagot', illetve van egy ajánlatuk nagyobb cégek számára is. Ennek kiválasztásában mind a pénztárgépeladó, mind a szervizes és maga a Kft. is segíteni fog. Az összeg még egyeztetés alatt van, azt sem lehet tudni, hogy egységár lesz-e vagy szolgáltató függvényében változó. Az viszont biztos, hogy ez az internet-szolgáltatás semmi másra nem vehető majd igénybe, csupán a NAV-val történő online kommunikációra – tették hozzá.

A NAV figyeli a trendeket

A kasszák és a NAV közötti online kapcsolat a tényleges forgalmat és annak időbeli eloszlását teszi áttekinthetővé. Habár a beütött tételeket továbbra sem tudják ellenőrizni, a NAV tendenciákat is figyel majd az eszközön keresztül. Ha például egy körzet virágüzleteinek bevétele között nagy eltérést vagy kiugró eredményt látnak, további ellenőrzést kezdhet a hatóság. Több nemzetközi példa is mutatja, hogy komoly eredményeket lehet elérni a kasszacserével. Horvátországban például a tavaly bejelentett forgalom többszörösét regisztrálta az adóhatóság a vendéglátóhelyeken, amióta a hivatalhoz bekötött pénztárgépeket alkalmazzák.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.

2024. Április 30. 13:36, kedd | Belföld

1,7 százalékkal nőtt a GDP

A bruttó hazai termék (GDP), a gazdaság teljesítménye 2024 első negyedévében 1,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden első becslése alapján.

2024. Április 30. 08:30, kedd | Belföld

MÁV-Volán: május 1-jén ünnepnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok

Május elsején a vonatok az ünnepnapi menetrend szerint közlekednek, másnap már a megszokott munkanapi menetrend érvényes - tudatta a MÁV Zrt. kedden az MTI-vel.

2024. Április 30. 08:28, kedd | Belföld

Maruzsa Zoltán: cél a köznevelés digitalizációja

A kormány ebben a ciklusban a magyar köznevelés digitalizációját tűzte ki célul - jelentette ki a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára hétfőn Szolnokon.