Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2023. Február 26. 16:00, vasárnap | Bulvár
Forrás: nlc.hu

Még súlyosabb diagnózist állapítottak meg a tavaly a színészettől betegsége miatt visszavonult Bruce Willis-nél

Még súlyosabb diagnózist állapítottak meg a tavaly a színészettől betegsége miatt visszavonult Bruce Willis-nél

Bruce Willis felesége, Emma Heming Willis egy Instagram-posztban tudatta, hogy férje rosszabbul van.

Bruce Willis tavaly osztotta meg a világgal, hogy mivel beszédzavarral járó afáziával diagnosztizálták, felhagy a színészkedéssel. Bejelentését követően visszavonult, a napokban pedig szomorú hírek érkeztek az állapotával kapcsolatban.Bruce Willisfelesége, Emma Heming Willis egy Instagram-posztban tudatta, hogy férje rosszabbul van, és egy újabb ijesztő diagnózist kapott: orvosaifrontotemporális demenciátállapítottak meg a 67 éves színésznél.
Emma az egész család nevében megköszönte azt a sok szeretetet és támogatást, amit az elmúlt időszakban kaptak, majd rátért a lesújtó hírre:„Amióta 2022 tavaszán bejelentettük, hogy Bruce afáziával küzd, az állapota tovább romlott, és most egy pontosabb diagnózist kaptunk a kezünkbe, amifrontotemporális demencia (FTD néven ismert). A kommunikációs nehzségek sajnos csak egy kisebb részét képezik a Bruce betegségével járó tüneteknek. Tudni, hogy mivel is kell szembenéznünk, egyszerre jelent számunkra fájdalmas felismerést és megkönnyebbülést."

A frontotemporális demencia elnevezés nem sejtet sok jót. A demenciák közül az Alzheimer-kór az esetek mintegy 60-70 százalékát teszi ki, vagyis meglehetősen gyakori, míg a frontotemporális demencia előfordulási gyakorisága 5 százalék körülire tehető.- mondta Dr. Oczella Péter, a Panoráma Poliklinika pszichiátere az nlc.hu-nak.

- Bruce Willis betegségének előfordulása a nyugati világban 100 ezer lakosra vetítve 2-10 főre tehető, kialakulása a férfiak és a nők között egyforma arányban figyelhető meg. A demenciák elsősorban a 65 év felettiek betegsége, a frontotemporális demencia azonban akár már 45 éves kortól kezdve is megjelenhet, sőt tudunk olyan esetekről, amikor 30 éves korban jelentkeztek az első tünetek. Általánosságban véve elmondható, hogy a demenciák lefolyását tekintve a koraibb kezdet rosszabb prognózissal jár”– mondta Oczella doktor.

Az FTD egy olyan örökletes elváltozás, ami az agy elülső és oldalsó lebenyében fehérjekárosodást okoz és agyállomány-pusztulást idéz elő. Lefolyása progresszív, az Alzheimer-kórhoz képest a túlélési ideje általában kevesebb és a hanyatlás is gyorsabb. Az átlagos túlélés a tünetek kezdetétől számítva körülbelül 6-11 év, a diagnózist követően pedig 3-4 évre tehető.
A frontotemporális demencia azért is nagyon alattomos, mert lappangva kezdődik, vagyis nem jár olyan szembetűnő tünetekkel, amikből a családtagok vagy maga a páciens korai szakaszban felismerhetné a betegséget.

A családi halmozódás nagyon fontos tényező a kialakulásában, kevésbé hat rá az adott ember életmódja, éppen ezért a megelőzésért sem lehet sokat tenni. A frontális lebeny károsodására utaló jel lehet a családtól és a közösségtől való fokozódó elhúzódás és elidegenedés, a közösségi normáktól való egyre látványosabb eltérés, a szimpátia és az empátia funkcióinak károsodása, az apátia, a vásárlási rohamok, a súlyos érzelmi kitörések, az érzelmi és viselkedési kontrollvesztés, de ahogy a szakértő mondja, megfigyelhető az úgynevezett hiperoralitás is, ami azt jelenti, hogy a betegek mindenféle dolgot a szájukba vesznek és megváltoznak az étkezési szokásaik. Az oldalsó lebeny károsodására a beszéd megértését érintő funkciózavarok, illetve az önkifejezési problémák hívhatják fel a figyelmet. Ahogy a betegség halad előre, ez a két tünetcsoport gyakran át is fedi egymást, és komoly nehézségeket okoz mind az érintett személynek, mind a körülötte élőknek.

Hogy a színész betegsége mennyire előrehaladott, arról nincsenek pontos információk, a pszichiáter szerint azonban egyáltalán nem törvényszerű, hogy egy dementálódási folyamatnaka beszédzavar az első tünete. Alzheimer-kór és frontotemporális demenciák esetében ez ugyan többször megfigyelhető, de gyakoribb, hogy a kezdeti szakaszban enyhe, talán nem is feltűnő memóriazavarok, érzelmi visszahúzódás, szorongás, alvászavar és depresszióra utaló tünetek jelennek meg, amelyeket teljesen érthetően a laikusok nem feltétlenül társítanak kezdődő demenciával, illetve gyakran maguk a páciensek sem szívesen beszélnek ezekről. Ha Bruce Willisnél is fennállt ezek közül valamelyik, a családja és környezete nagy valószínűséggel betudtaa színész túlterheltségénekés fel sem merült a komolyabb betegség gyanúja.

Mivel a frontotemporális demencia örökletes betegség, Bruce Willis vérszerinti rokonainak mindenképpen érdemes lesz rendszeres szűrővizsgálatot végeztetni, illetve ma már a pszichiátriában is rendelkezésre állnak genetikai diagnosztikai vizsgálatok, melyekkel családi halmozódás esetén kizárható vagy megerősíthető a személyes érintettség.

Azoknak, akiknél a családban előfordult már demencia vagy az itt szereplő tünetek közül valamelyiket tapasztalják magukon, Dr. Oczella Péter szerint 65 év felett pár évente érdemes koponya CT-vizsgálatot végeztetni. Mint mondja, a háziorvosoktól is kérhető egy úgynevezett neurokognitív teszt, ami nem igényel különleges eszközöket és mindössze 30-40 percet vesz igénybe.

További részletek a cikkben

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 07:53, csütörtök | Bulvár

Rádióhullámokkal működő fegyverrendszert fejleszt a brit kormány

Rádióhullámokkal működő védelmi fegyverrendszer fejlesztéséről számolt be csütörtökön a brit kormány.

2024. Május 14. 06:00, kedd | Bulvár

Az önkéntes véradás fontosságára hívja fel a figyelmet a Magyar Posta új bélyege

Az önkéntes véradás fontosságára szeretné felhívni a figyelmet a Magyar Posta egy új, alkalmi bélyeg kibocsátásával

2024. Május 13. 09:20, hétfő | Bulvár

Benézett a nappaliba a kamion

Lesodródott a 64-es főútról, átszakította a drótkerítést és a családi ház oldalába csapódott egy rakomány nélküli nyerges vontató múlt héten Enying Fő utcáján.

2024. Május 11. 07:03, szombat | Bulvár

A Magna Carta egyik példányának vitrinjét próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták Londonban

Az angol-brit alkotmányosság ősi jogforrása, a Magna Carta egyik példányának tárolóját próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták pénteken a londoni brit nemzeti könyvtárban.