Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2023. Február 26. 16:00, vasárnap | Bulvár
Forrás: nlc.hu

Még súlyosabb diagnózist állapítottak meg a tavaly a színészettől betegsége miatt visszavonult Bruce Willis-nél

Még súlyosabb diagnózist állapítottak meg a tavaly a színészettől betegsége miatt visszavonult Bruce Willis-nél

Bruce Willis felesége, Emma Heming Willis egy Instagram-posztban tudatta, hogy férje rosszabbul van.

Bruce Willis tavaly osztotta meg a világgal, hogy mivel beszédzavarral járó afáziával diagnosztizálták, felhagy a színészkedéssel. Bejelentését követően visszavonult, a napokban pedig szomorú hírek érkeztek az állapotával kapcsolatban.Bruce Willisfelesége, Emma Heming Willis egy Instagram-posztban tudatta, hogy férje rosszabbul van, és egy újabb ijesztő diagnózist kapott: orvosaifrontotemporális demenciátállapítottak meg a 67 éves színésznél.
Emma az egész család nevében megköszönte azt a sok szeretetet és támogatást, amit az elmúlt időszakban kaptak, majd rátért a lesújtó hírre:„Amióta 2022 tavaszán bejelentettük, hogy Bruce afáziával küzd, az állapota tovább romlott, és most egy pontosabb diagnózist kaptunk a kezünkbe, amifrontotemporális demencia (FTD néven ismert). A kommunikációs nehzségek sajnos csak egy kisebb részét képezik a Bruce betegségével járó tüneteknek. Tudni, hogy mivel is kell szembenéznünk, egyszerre jelent számunkra fájdalmas felismerést és megkönnyebbülést."

A frontotemporális demencia elnevezés nem sejtet sok jót. A demenciák közül az Alzheimer-kór az esetek mintegy 60-70 százalékát teszi ki, vagyis meglehetősen gyakori, míg a frontotemporális demencia előfordulási gyakorisága 5 százalék körülire tehető.- mondta Dr. Oczella Péter, a Panoráma Poliklinika pszichiátere az nlc.hu-nak.

- Bruce Willis betegségének előfordulása a nyugati világban 100 ezer lakosra vetítve 2-10 főre tehető, kialakulása a férfiak és a nők között egyforma arányban figyelhető meg. A demenciák elsősorban a 65 év felettiek betegsége, a frontotemporális demencia azonban akár már 45 éves kortól kezdve is megjelenhet, sőt tudunk olyan esetekről, amikor 30 éves korban jelentkeztek az első tünetek. Általánosságban véve elmondható, hogy a demenciák lefolyását tekintve a koraibb kezdet rosszabb prognózissal jár”– mondta Oczella doktor.

Az FTD egy olyan örökletes elváltozás, ami az agy elülső és oldalsó lebenyében fehérjekárosodást okoz és agyállomány-pusztulást idéz elő. Lefolyása progresszív, az Alzheimer-kórhoz képest a túlélési ideje általában kevesebb és a hanyatlás is gyorsabb. Az átlagos túlélés a tünetek kezdetétől számítva körülbelül 6-11 év, a diagnózist követően pedig 3-4 évre tehető.
A frontotemporális demencia azért is nagyon alattomos, mert lappangva kezdődik, vagyis nem jár olyan szembetűnő tünetekkel, amikből a családtagok vagy maga a páciens korai szakaszban felismerhetné a betegséget.

A családi halmozódás nagyon fontos tényező a kialakulásában, kevésbé hat rá az adott ember életmódja, éppen ezért a megelőzésért sem lehet sokat tenni. A frontális lebeny károsodására utaló jel lehet a családtól és a közösségtől való fokozódó elhúzódás és elidegenedés, a közösségi normáktól való egyre látványosabb eltérés, a szimpátia és az empátia funkcióinak károsodása, az apátia, a vásárlási rohamok, a súlyos érzelmi kitörések, az érzelmi és viselkedési kontrollvesztés, de ahogy a szakértő mondja, megfigyelhető az úgynevezett hiperoralitás is, ami azt jelenti, hogy a betegek mindenféle dolgot a szájukba vesznek és megváltoznak az étkezési szokásaik. Az oldalsó lebeny károsodására a beszéd megértését érintő funkciózavarok, illetve az önkifejezési problémák hívhatják fel a figyelmet. Ahogy a betegség halad előre, ez a két tünetcsoport gyakran át is fedi egymást, és komoly nehézségeket okoz mind az érintett személynek, mind a körülötte élőknek.

Hogy a színész betegsége mennyire előrehaladott, arról nincsenek pontos információk, a pszichiáter szerint azonban egyáltalán nem törvényszerű, hogy egy dementálódási folyamatnaka beszédzavar az első tünete. Alzheimer-kór és frontotemporális demenciák esetében ez ugyan többször megfigyelhető, de gyakoribb, hogy a kezdeti szakaszban enyhe, talán nem is feltűnő memóriazavarok, érzelmi visszahúzódás, szorongás, alvászavar és depresszióra utaló tünetek jelennek meg, amelyeket teljesen érthetően a laikusok nem feltétlenül társítanak kezdődő demenciával, illetve gyakran maguk a páciensek sem szívesen beszélnek ezekről. Ha Bruce Willisnél is fennállt ezek közül valamelyik, a családja és környezete nagy valószínűséggel betudtaa színész túlterheltségénekés fel sem merült a komolyabb betegség gyanúja.

Mivel a frontotemporális demencia örökletes betegség, Bruce Willis vérszerinti rokonainak mindenképpen érdemes lesz rendszeres szűrővizsgálatot végeztetni, illetve ma már a pszichiátriában is rendelkezésre állnak genetikai diagnosztikai vizsgálatok, melyekkel családi halmozódás esetén kizárható vagy megerősíthető a személyes érintettség.

Azoknak, akiknél a családban előfordult már demencia vagy az itt szereplő tünetek közül valamelyiket tapasztalják magukon, Dr. Oczella Péter szerint 65 év felett pár évente érdemes koponya CT-vizsgálatot végeztetni. Mint mondja, a háziorvosoktól is kérhető egy úgynevezett neurokognitív teszt, ami nem igényel különleges eszközöket és mindössze 30-40 percet vesz igénybe.

További részletek a cikkben

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.