Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2019. December 02. 16:00, hétfő | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Megérkezett a tél, reggel megérkezett az első téli baleset is

Megérkezett a tél, reggel megérkezett az első téli baleset is

Tartsák be a téli közlekedésre vonatkozó szabályokat!

A decemberi hónappal megérkezett a lehűlés és jellemzően az egész országban változó halmazállapotú csapadék esett a nap folyamán. Megyénkben hajnalban eső esett, majd havas eső, ami több helyen havazásra váltott. A katasztrófavédelem felhívjaa figyelmet, hogy tekintettel a megváltozott időjárási körülményekre, fokozott óvatossággal közlekedjenek és tartsák be a téli közlekedésre vonatkozó szabályokat!

Sajnos hétfő reggel már történt egy közlekedési baleset, amely tűzoltói beavatkozást igényelt, ezért nagyobb odafigyelésre kérnek mindenkit.

Lesodródott az úttestről és egy út menti fának ütközött egy személyautó hétfő reggel a Halászi és Máriakálnok közötti úton. A balesetet szenvedett jármű műszaki mentéséhez a mosonmagyaróvári hivatásos tűzoltókat riasztották a helyszínre, akik áramtalanították a járművet. A sofőrt kórházba szállította a mentőszolgálat.

A csapadék halmazállapota változhat, egyre gyakrabban fagypont alatt maradhat a hőmérséklet, előfordulhatnak ködös területek is. Csökken a látótávolság, az úton lévő hó, vagy az úttestre lecsapódó nedvesség fagypont alatti hőmérsékletnél csúszóssá teszi az utak burkolatát.

A téli csapadék – a hó, a havas eső, az ónos eső - a közlekedés során mindenki számára rejteget veszélyeket. A jeges úton a féktávolság tovább nő és csökken a jármű kormányozhatósága, ezért tartsák be a következő tanácsokat:

Csak kifogástalan műszaki állapotú, a téli időjárásra felkészített gépjárművel induljanak útnak (téli gumi, fagyálló folyadék).

A balesetek megelőzése érdekében kérjük a járművezetőket, hogy elindulás előtt tisztítsák meg az autójukat a jégtől, a párától, hogy a kilátás minden irányban biztosított legyen.

A járművezetők mindig az időjárási-, látási- és útviszonyoknak megfelelően vezessék gépjárműveiket, tekintettel az esetleges ködös, esős, lefagyott útszakaszokra.

A téli időszakban a rosszabb látási viszonyok miatt nagyobb követési távolságot tartva, lassabban kell vezetni, így kisebb a balesetek bekövetkeztének kockázata.

A gépjárművek üzemanyag tartályát töltsék fel, gondoskodjanak tartalék üzemanyagról is.

A gépjárműben legyen takaró, forró tea, mobil telefon.

Amennyiben a gépjárművel való közlekedés lehetetlenné válik, húzódjanak félre és várják meg, amíg a síkosság mentesítést végző gépek járhatóvá teszik az útszakaszt.

Különös gondot kell fordítani a járdák síkosság mentesítésére is, melyet közterületen az önkormányzat, míg magánházak esetén a tulajdonos hajt végre.

A csúszóssá vált utakon kerékpárral és gyalogosan is fokozottan óvatosnak kell lennünk!

Mielőtt útra kelnek érdemes tájékozódni az időjárásról és az utak állapotáról.

Az érvényben lévő meteorológiai riasztásokról ahttp://met.hu/címen, az aktuális útviszonyokról pedig a Magyar Közút információs portálján, a http://utinform.hu/-n olvashatnak.

Használják a katasztrófavédelem ingyenesen letölthető tájékoztató alkalmazását, aVÉSZ-t!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 16:00, szerda | Helyi

Vitnyéden is összeszedték a szemetet

Te Szedd!

2024. Május 01. 13:00, szerda | Helyi

Lomtalanítás Rábatamásiban

Hulladékot csak rábatamási lakcímmel rendelkező személy adhat le.

2024. Május 01. 09:00, szerda | Helyi

Május egytől új nyitvatartással látogathatók a nemzeti park bemutatóhelyei

Lászlómajor Bemutató Majorság és az öntésmajori Hanság Élővilága Kiállítás.

2024. Április 30. 16:00, kedd | Helyi

Útlezárás és parkolási korlátozás Csornán a majális miatt

Felhívás