Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2011. November 24. 06:42, csütörtök | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Megfejtették a királylepke titkát

Megfejtették a királylepke titkát

Amerikai kutatók a lepkék közül elsőként írták le a pompás királylepke (Danaus plexippus) genetikai állományát – idézte a HealthDay című ismeretterjesztő portál.

A királylepke védett állat, de tenyésztik is, és főként esküvőkre adnak el belőlük, ahol tömegesen engedik őket szabadon, hogy az élénk narancs alapon feketével erezett szárnyú pillangókkal színpompássá tegyék a rendezvényt.

A pompás királylepke genetikai állománya egyúttal a hosszú távon vándorló állatok közül is az első leírt genom. Becslések szerint minden ősszel, illetve tavasszal körülbelül kétszázmillió lepke indul 3500–5000 kilométeres útra Észak-Amerika és Mexikó között. A Danaida-lepkének is nevezett pillangó vándorlásának különlegessége, hogy életciklusa mindössze néhány hónap, ezért másik generáció tér vissza ugyanazon az útvonalon, mint amelyik elindult.

„Ezzel a genomszekvenciával a kezünkben kifogyhatatlan lehetőségeink vannak arra, hogy megértsük a hosszú távú migráció genetikai és molekuláris alapját” – nyilatkozta Steven Reppert, a Massachusettsi Egyetem orvosi karának kutatója, akinek tanulmánya a Cell című szakfolyóiratban szerdán jelent meg. A kutatók ezért főként a látásért, tájékozódási képességért és életritmusért felelős gének elemzésére összpontosítanak.

Címkék: kutatók

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

2024. Április 26. 13:50, péntek | Belföld

KSH: márciusban 6413 gyermek született, 10 524 ember halt meg

2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.

2024. Április 26. 13:48, péntek | Belföld

Megkezdődött Paks 2 reaktortartályának gyártása Szentpéterváron

Ez igazi mérföldkő a paksi bővítés szempontjából - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.