Városlista
2025. július 6, vasárnap - Csaba

Hírek

2013. Október 30. 05:00, szerda | Életmód
Forrás: orientpress

Megfelelő étkezéssel megelőzhető az érszűkület kialakulása

Megfelelő étkezéssel megelőzhető az érszűkület kialakulása

Az érszűkület Magyarországon mintegy négyszázezer embert érint. A betegség a szívinfarktus és a stroke után a leggyakoribb érbetegség és ahhoz, hogy elkerülhessük a kialakulását, nagy segítséget jelenthet, ha megfelelően táplálkozunk.

„Bizonyított tény az, hogy az érelmeszesedés kialakulásában az életmódnak és az egészséges táplálkozásnak fontos szerepe van. A megfelelő összetételű ételek fogyasztásával csökkenthető a vér teljes- és az LDL koleszterinszintje (érfal károsításában fő szerepet játszó ún. rossz koleszterin), a testsúly, a vércukorszint és a vérnyomás, melyek az érelmeszesedés fő rizikótényezői” - mondja dr. Kósa Éva a Trombózisközpont érszűkület specialistája.

Fontosak a zöldségek és a gyümölcsök

Ahhoz, hogy táplálkozásunk hatékonyan egészséges legyen – ez nem titok – megfelelő mennyiségű vitaminokra és mikroelemekre van szükségünk.
„A jelenlegi ajánlások szerint étrendünk változatosan tartalmazzon zöldségeket és gyümölcsöket, így például spenótot, sárgarépát, őszibarackot, grapefuitot, és bogyós gyümölcsöket. Azonban a már koleszterincsökkentő gyógyszert szedőknél a grapefruit fogyasztása óvatosságot igényel, mivel növeli az izompanaszok kialakulásának előfordulását.

Kikerülhetetlen a hal is

Természetesen a gabonafélék esetében sem mindegy, hogy milyet fogyasztunk, valamint dr. Kósa Éva a Trombózisközpont érszűkület specialistája rámutat arra is, hogy miért fontos a hal fogyasztása.

„Válasszunk teljes kiőrlésű lisztből készült és magas rosttartalmú ételeket. Ajánlott a teljes kiőrlésű búza, zabpehely, rozs, árpa, barna rizs, hajdina, köles és quinoa fogyasztása. Fogyasszunk olajos halakat legalább hetente kétszer. A szardínia, a lazac gazdag omega-3 zsírsavakban, így eicosa-pantoténsavban és a docosa-hexénsavban, amelyek csökkentik a szívkoszorúérbetegség okozta halálozást.

Ajánlott az olajos magvak elsősorban a dió és a mandula, valamint a szezámmag, a napraforgómag, lenmag, tökmag fogyasztása.

Ezek érdekelhetnek még

2025. Július 05. 19:00, szombat | Életmód

Így rendezz stílusos és emlékezetes vacsorapartit otthon!

Erre a hét dologra figyelj!

2025. Július 03. 18:41, csütörtök | Életmód

Szeptemberben lesz a „Könnyek a Vízben” Segélykoncert, az adományozás tovább folytatódik

A nagy hőségre való tekintettel az ősz elejére halasztották a szervezők a „Könnyek a vízben” Segélykoncertet.

2025. Július 03. 07:34, csütörtök | Életmód

OMME: méhraj észlelése esetén forduljon szakemberhez

A tavaszi és nyári időszakban megszaporodnak a méhraj észlelések, és egyre több bejelentés érkezik az Országos Magyar Méhészeti Egyesülethez (OMME).

2025. Július 03. 07:33, csütörtök | Életmód

Hőség - Magas középhőmérsékletre figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Csütörtökön 27 Celsius-fok felett alakulhat a napi középhőmérséklet az ország nagy részén - derül ki a HungaroMet Zrt. szerdai veszélyjelzéséből.