Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2015. Július 21. 07:00, kedd | Helyi
Forrás: ÁNTSZ

Meghosszabbítja a hőségriadót az országos tisztifőorvos

Meghosszabbítja a hőségriadót az országos tisztifőorvos

Tovább tart a kánikula

Az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, figyelembe véve az Országos Közegészségügyi Központ ajánlását a 2015. július 17. (péntek) 0:00 órától 2015. július 20. (hétfő) 16.00 – ig kiadott harmadfokú hőségriadót július 24. (péntek) 24:00 óráig meghosszabbítja az ország egész területére vonatkozóan. Ezeken a napokon a napi átlag hőmérséklet meghaladhatja a 27 fokot, ami fokozott óvatosságot követel minden állampolgártól saját és környezete egészsége érdekében.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő napokban ismét erősödik a nappali felmelegedés. A hétfői gyenge hidegfront után fokozódik a hőség az ország egész területén. A napi középhőmérséklet csütörtökön akár a 29 fokot is meghaladhatja. Csütörtöktől egy hazánktól északnyugatra veszteglő frontzóna befolyásolja időjárásunkat, és az Alföld kivételével elszórtan záporok, zivatarok is kialakulhatnak. Péntektől az említett frontzóna közeledése és a záporok, zivatarok miatt az északi, északnyugati országrészben már mérséklődik a nagy meleg. Az előrejelzés szerinti napi küszöbhőmérsékletek feletti hőmérsékletek mellett magas a páratartalom, emiatt fülledtebbnek érezhetjük az időt.

Az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kéri az ország lakosságát és a hazánkban tartózkodókat, hogy a nagy melegben fogyasszanak több folyadékot. Kerülni kell a kávé, az alkohol, a magas koffein és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását. 11.00-15.00 óra között semmiképpen ne tartózkodjanak a tűző napon. Védjék bőrüket a leégés ellen megfelelő öltözködéssel és napvédő készítmények alkalmazásával. Ne hagyják a gyermekeket, állatokat tűző napon parkoló autóban.

Ajánlatos több órát légkondicionált, hűtött helyiségben tartózkodni. Azon légkondicionálóval felszerelt helyiségek listája, amelyeket – nyitva tartásuk függvényében – bárki igénybe vehet, elérhető a katasztrófavédelmi igazgatóságok weboldalán.

A tovább tartó hőség megterheli az egészséges szervezet is, de különösen veszélyeztettet helyzetben vannak a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők. Fokozott óvatossággal vezessenek az autóba kényszerülők. A déli órákban a vízparton pihenők is kerüljék a napozást, valamint ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 16:00, csütörtök | Helyi

Pörgesd fel az agyad!

Bűnmegelőzési játék a farádi iskolában.

2024. Április 25. 13:00, csütörtök | Helyi

Állásbörze - a legújabb állásajánlatok

A heti Szuperinfóból

2024. Április 25. 09:00, csütörtök | Helyi

A megengedett sebesség duplájával ment a Speedmaraton megyei nyertese

Speedmarathon

2024. Április 24. 16:00, szerda | Helyi

Önkéntes szemétszedés Bágyogszováton

Te Szedd!