Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2020. Június 15. 16:54, hétfő | Bulvár
Forrás: mti

Megjelent Neil Young 45 évvel ezelőtti, eddig kiadatlan lemeze

Megjelent Neil Young 45 évvel ezelőtti, eddig kiadatlan lemeze

Újabb kincs került elő Neil Young archívumából. A világhírű kanadai-amerikai előadó 45 évvel a felvételek elkészülte után megjelentette eddig kiadatlan albumát, a Homegrownt.

Neil Young a koronavírus-járvány elején az elsők között jelentkezett karanténkoncerttel coloradói otthonából március 19-én. Az öt és fél évtizede a pályán lévő énekes, gitáros, dalszerző több ritkán hallható darabot eljátszott, köztük a Little Wing-et. A szám a most megjelent Homegrown-on is szerepel.

A Crosby, Stills, Nash & Young formáció mellett 1968 óta szólóban is dolgozó előadó hatodik saját stúdiólemezét készítette 1974-75 telén. A Homegrown című album el is készült, de barátja, a The Bandben játszó Rick Danko javaslatára Young inkább a már két éve fiókban lévő anyagát, a Tonight's the Night-ot jelentette meg - a Homegrown szalagjai pedig a szekrénybe kerültek.

Dankót a blues-os, akusztikus Homegrown kissé letargikus hangulata riasztotta el. Neil Young a felvételek készítése előtt nem sokkal szakított akkori szerelmével, Carrie Snodgresszel, és ez rányomta a bélyegét az anyagra. Bár összefüggő egészként elvetette a lemezt, dalait elő-elővette a következő években: öt (köztük a koncerteken is gyakran elhangzó címadó Homegrown) rákerült stúdiólemezekre (az American Stars 'N Barstól a Ragged Glory-ig), négy elvétve elhangzott Young fellépésein, három viszont (Florida, We Don't Smoke It Anymore, Vacancy) egészen 2020-ig talonban maradt.

A számok nagy részét Los Angelesben rögzítette Young, de készült felvétel Londonban is, négy dal pedig egy nashville-i stúdióban, a Quadrafonic Soundban - ugyanott, ahol a zenész nagy sikerű 1972-es lemeze, a Harvest készült. A lemezen gitározó, szájharmonikázó és zongorán is játszó Young újra elhívta dolgozni a Harvest producerét, Eliot Mazert, és a korábbi zenésztársak közül is szerepet kapott a steel gitáros Ben Keith, valamint a basszusgitáros Tim Drummond. Melléjük került Karl Himmel és Levon Helm dobos, a The Band egyik akkori (Robbie Robertson gitáros) és későbbi (Stan Szelest billentyűs) tagja, illetve Emmylou Harris country énekesnő.

A kanadai születésű, idén 75 éves Neil Young évtizedek óta az Egyesült Államokban él. A szókimondó, politizáló dalszövegeiről híres előadó, dalszerző már a hatvanas évek közepén ismertté vált Buffalo Springfield nevű zenekarral, majd csatlakozott a később legendássá vált Crosby, Stills, Nash & Young formációhoz, amely időnként ma is összeáll. Neil Young 1969-től számos munkáját a Neil Young & Crazy Horse formációval publikálja.

Neil Young Homegrown című lemezét a Reprise Records, a Warner tulajdonában lévő kiadó jelentette meg, Magyarországon a Magneoton forgalmazza. Az anyag vinyl változata június 19-én kerül az üzletekbe.

Címkék: album, lemez, neil young

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.