Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2011. November 22. 07:26, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Megkapta a hivatalos felkérést az IMF Magyarországtól

Megkapta a hivatalos felkérést az IMF Magyarországtól

Most már hivatalosan is megkapta a felkérést Magyarországtól az IMF egy pénzügyi megállapodás ügyében – ezt közleményben közölte az IMF vezérigazgatója.

Christine Lagarde jelezte, hogy a magyar kormány elővigyázatossági jellegű megállapodást tervez kötni az IMF-fel és az Európai Bizottsággal.

Az Európai Bizottságnak is eljuttatott magyar kérelem azt tartalmazza, hogy az Orbán-kormány elővigyázatossági típusú megállapodást szándékozik kötni.A Nemzetközi Valutaalap közleménye hozzátette: az IMF jelenleg Budapesten tartózkodó szakértői stábja most visszatér az Egyesült Államokba, és konzultál az IMF vezetőségével – írta az index.hu. A miniszterelnök múlt héten hangsúlyozta, az ország gazdasági önállósága továbbra sem lesz korlátozható.

A várakozások szerint a végső megállapodást jövő januárban jelenthetik be. A Fitch péntek délutáni közleménye szerint egy lehetséges IMF-fel történő megállapodás pozitív lépést jelentene és csökkenthetné a magyar adóskockázatra nehezedő negatív nyomást, azonban a gazdasági és fiskális kihívások továbbra is nagyok. Gerhardt Ferenc, a jegybank monetáris tanácsának tagja szerint Magyarország elkerülheti a leminősítést az IMF-fel való együttműködés bejelentését követően. A forintra nehezedő nyomást túlzottnak véli Gerhardt Ferenc, hozzátette, a további forint gyengülés fokozatos kamatemeléseket hozhat.

Közben a mai napon várható az IMF felülvizsgálat hivatalos állásfoglalása. Az elkövetkező hetekben esedékes hitelminősítői bejelentések nagymértékben függnek az IMF jelentésétől. Nem valószínű azonban, hogy a jelenlegi küldöttség tárgyal az új IMF megállapodásról a magyar kormánnyal – írták az Equilor elemzői.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: IMF, Magyarország

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország