Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2023. November 01. 09:00, szerda | Helyi
Forrás: csakfoci.hu

Megkérdeztük Családi János CSSE elnököt, a rasszizmus tényleg összefüggésben van-e a szurkolással

Megkérdeztük Családi János CSSE elnököt, a rasszizmus tényleg összefüggésben van-e a szurkolással

Országos botrány a csornai focipályán

A Csorna – Kelen SC (1-2) NB III-as bajnoki sajnos nem a játék miatt marad emlékezetes, sokkal inkább a hazai szurkolók rasszista megnyilvánulásai miatt. A találkozót követően a vendégek egy rövid közleményben már jelezték, hogy mi történt:

„Sajnos a mérkőzés alatt elfogadhatatlan megnyilvánulások jöttek a hazai lelátóról. Míg klubunk mindig megadja a tiszteletet az ellenféllel szemben, addig ez a csornaiak részéről hiányzott. 2023-ban a rasszizmus bizonyos helyeken sajnos továbbra is létező jelenség, reméljük a hazaiak vezetősége foglalkozik a történtekkel és nem fogadja el az ehhez hasonló viselkedést a jövőben...”

Remili Mohamed, a csornaiak által kipécézett labdarúgó a csakfoci.hu portálnak beszélt a történésekről.

Mi történt pontosan a csornai mérkőzésen?
- A legutóbbi bajnoki meccsünkön egyszerűen már nem bírtam hallgatni a szurkolók mocskolódását, ezért kértem, hogy cseréljenek le. Döbbenetes, hogy 2023-ban még ott tartanak egyesek, hogy a lelátón "migránsoznak", "hamászos robbantósnak" neveznek. Annyira bántott és annyira magam alatt voltam a történtek után, hogy azt mondtam, nem húzok többet focicipőt és nem nézek futballmérkőzést.
Tudom, hogy a foci nem sakk, hozzászoktam a válogatott szidásokhoz, soha nem vettem fel, ha például lila k....-ztak a szurkolók, de van egy határ, amit nem lehet átlépni.
A magánéletben szerencsére nincs ilyen gondom, tudom, hogy akik támadnak, az az elenyésző kisebbség, de ők a hangosak és az elfogadhatatlan megnyilvánulásaikkal tönkreteszik ezt a csodálatos játékot.

A csakfoci.hu megkereste a Csorna elnökét, Családi Jánost is, aki röviden ennyit tett hozzá a történtekhez: "Mi nem hallottunk semmi olyat a lelátóról, ami ne a szurkolással lett volna összefüggésben."

Eddig tart a történet az országos sajtóban, amit a jelentős portálok mind átvettek. Az egy dolog, hogy ez a történet Csornát rendkívül rossz színben tünteti fel, néhány (nem tudni mennyi) magáról megfeledkezett hőbörgő miatt. A szurkoló kifejezést itt nem használnám. Csornán azonban többről kell, hogy szóljon ez az eset. Nem a bekiabálókról, hiszen az sem biztos, hogy mind józanok voltak. Ez leginkább Családi Jánosról szól, a CSSE elnökéről, aki nem mellesleg a Fidesz önkormányzati képviselője, a Gazdasági Bizottság elnöke, sőt a városi pletykák szerint polgármester-jelölti vágyálmokat dédelget. A csakfoci.hu kérdésére azt nem merte mondani, hogy a játékos által említett bekiabálások nem hangzottak el, hiszen azt az ellenfél csapatának vezetői stábja is hallotta és megerősítette. Ezért aztán egy semmitmondónak, a lényegi problémákat elkenőnek szánt választ adott. "Mi nem hallottunk semmi olyat a lelátóról, ami ne a szurkolással lett volna összefüggésben." Szóval ami történt, az szerinte összefüggésben van a szurkolással? Úgy is feltehetém a kérdést, hogy miért ér többet néhány magáról megfeledkezett hőbörgő védelme, mint a többi tisztességes néző és a város becsülete?

A fentiek miatt az alábbi levelet küldtük Családi Jánosnak a csornaisportegyesulet@gmail.com, a csorna@csorna.hu címekre és privát üzenetben a Facebook oldalára.

Kedves János!
Remélem nem neheztelsz, hogy nem hivataloskodva és magázódva írok, de ismeretségünk alapján úgy érzem, ez a helyes. Az országos sajtóban is figyelmet és teret kapott a legutóbbi csornai bajnoki labdarúgó mérkőzésen történt botrány. Remili Mohamed, az ellenfél játékosa a második félidőben cserét kért, mert már nem bírta a csornai közönség egy részének folyamatos rasszista megnyilvánulásait vele szemben. Hogy ez megtörtént, azt az ellenfél csapatának vezetői stábja megerősítette. A csakfoci.hu portál kérdésére a következő választ adtad: "Mi nem hallottunk semmi olyat a lelátóról, ami ne a szurkolással lett volna összefüggésben." Rövid válaszodban úgy tűnik, azt nem merted állítani, hogy mindez nem történt meg. Miközben az egyenes őszinte választ próbáltad „ügyesen” megkerülni, egy sokkal nagyobb slamasztikába lavíroztad magad. A fentiekkel kapcsolatban van néhány kérdésem az Inforábaköz portál részéről.

- Valóban úgy gondolod, hogy szurkolással összefüggésben áll az ellenfél játékosának „migránsozása”? Remili Mohamed Algériában született, édesapja algériai, édesanyja pedig magyar származású. Magyarországon nőtt fel, folyamatosan itt él, több NBI-es klubban is játszott. A magyar első osztályban szinte alig játszik magyar játékos.
- Valóban úgy gondolod, hogy a szurkolással összefüggésben áll mérkőzés közben ennek a játékosnak beüvölteni, hogy hamaszos robbantós?
- Mi a véleményed a FIFA, az UEFA és az MLSZ antirasszista, humanista kampányairól, mint: „No racism”, „Respect”, „A gyűlölet nem pálya”? Érzel-e felelősséget a Csornai Sportegyesület elnökeként, a város önkormányzatának képviselőjeként, az önkormányzat egyik bizottságának elnökeként, hogy ilyen szégyenletes események történtek Csornán?
- Kívánsz-e tenni ezek ellen? Vagy mindez szerinted „összefüggésben van a szurkolással”? Szerinted nem szégyen az, ami történt? Mit tervezel tenni, hogy ez többé ne fordulhasson elő?

Nem vagyok naiv. Tudom, megtapasztaltam, hogy számotokra az Inforábaköz olyan, mintha nem is létezne, főleg ha kényes kérdést vet fel. Legegyszerűbb hallgatni, lapítani. Azt is megtapasztaltam, hogy ha véletlenül valaki éppen úgy csinál, mintha válaszolna (ritka mint a fehér holló), akkor válaszadás helyett engem kezd el szapulni, pocskondiázni. Ezekre nem vagyok kíváncsi, ezzel ne fáradj. Le akarjátok-e mosni ezt a gyalázatot Csornáról? Komolyan kérdezem, hogy van-e válaszod a feltett kérdésekre?
Amennyiben van, természetesen közzé fogjuk tenni.
Üdvözlettel
Papp József

Fotó: Kelen SC

Címkék: foci, rasszizmus

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 16:00, csütörtök | Helyi

Rábatamási határában teljesítette apja végakaratát az egykori amerikai katona lánya

Mi történt a világháborúban az amerikai bombázóval Rábatamási fölött?

2024. Május 02. 13:00, csütörtök | Helyi

Állásbörze - a legújabb állásajánlatok

A heti Szuperinfóból

2024. Május 02. 09:00, csütörtök | Helyi

Az időjárás kedvez a közeledő szúnyoginváziónak

Mi a teendő a ház körül?

2024. Május 01. 16:00, szerda | Helyi

Vitnyéden is összeszedték a szemetet

Te Szedd!