Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Május 17. 10:01, péntek | Külföld
Forrás: MTI

Megkezdődött a határátkelők újrahasznosítása az osztrák-magyar határ osztrák oldalán

Megkezdődött a határátkelők újrahasznosítása az osztrák-magyar határ osztrák oldalán

Megkezdődött a határátkelők épületeinek más célra hasznosítása az osztrák-magyar határ osztrák oldalán, elsőként a sopronkeresztúri (Deutschkreutz) határátkelőnek az úttest feletti tetőszerkezetét bontották el - adta hírül az osztrák televízió (ORF).

A szerkezeti elemeket csütörtökön bontották le, egy még februárban meghirdetett újrahasznosítási pályázat keretében - jelentette internetes cikkében az ORF. A tetőt feldarabolják és egy fémfeldolgozóba szállítják.
Burgenland tartomány elajándékozza a régóta használaton kívül álló határállomások egyes szerkezeti elemeit, elsősorban az úttest felett emelt fém tetőszerkezeteket és határőrfülkéket. Az érdeklődők a szövetségi ingatlankezelő társaságnál jelenthették be igényüket. Az egyetlen feltétel az volt, hogy a leendő tulajdonos vállalja a lebontás és az elszállítás költségeit. Ötven jelentkező közül választották ki azt a céget, amely a sopronkeresztúri mellett öt másik fémtetőt szállíthat el és hasznosíthat.
A fémtetőkkel ellentétben a határállomás épületeit nem bontják le. Ezeket egy hatezer négyzetméteres területtel együtt 25 ezer euróért megvásárolta a burgenlandi település. Egy vöröskeresztes állomást, ifjúsági központot és golfcentrumot akarnak kialakítani az ingatlanokban - mondta el Manfred Kölly polgármester.
A Kisalföld május 7-én írt arról ugyancsak a polgármesterre hivatkozva, hogy a határon átnyúló 18 lyukas golfpályát Harkával és Kópházával együtt építi meg az osztrák település.
A tervek szerint következőként a kelénpataki (Klingenbach) osztrák határőrállomás fémszerkezeteit bontják le. Erre a következő héten kerül sor.
Az újrahasznosításra kijelölt átkelők közé tartozik még például a rábakeresztúri (Heiligenkreuz), valamint a szlovén-osztrák határon lévő vasdobrai (Neuhaus am Klausenbach).

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 04. 19:00, szombat | Külföld

38 éve robbant fel a csernobili atomerőmű

Az Ukrajnában zajló háború nukleáris létesítményeket veszélyeztet.

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez