Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. December 11. 11:38, csütörtök | Külföld
Forrás: MTI

Megkezdődött a közép-európai államfői csúcstalálkozó Prágában

Megkezdődött a közép-európai államfői csúcstalálkozó Prágában

Közép-Európa közlekedési problémái, illetve energiabiztonsága a legfőbb témája annak a kétnapos visegrádi államfői csúcstalálkozónak, amely csütörtökön délelőtt kezdődött Prágában.

A csúcstalálkozón a négy visegrádi ország - Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia - valamint Ausztria és Szlovénia államfője vesz rész. Magyarországot Áder János köztársasági elnök képviseli.
A cseh államfők székhelyén, a prágai Hradzsinban a magas rangú külföldi vendégeket Milos Zeman cseh köztársasági elnök üdvözölte.
A csütörtöki plenáris tárgyalások középpontjában a közép-európai közúti, vasúti, légi és vízi közlekedés fejlesztésének kérdései, valamint általánosságban a visegrádi országok, illetve Ausztria és Szlovénia közötti együttműködési lehetőségek állnak.
A tárgyalások várható eredménye prágai források szerint egy vízió felvázolása lenne arról, hogyan képzelik el az államfők Közép-Európa közlekedési infrastruktúráját 2020 után. Ez a vízió felhasználható lenne a régió közös stratégiájának kialakításában az Európai Unióval folytatandó tárgyalásokon az 2020 után megépítendő közlekedési hálózatokról.
"A közlekedés olyan ügy, amely gazdasági szempontból minden területet érint" - mondta Hynek Kmonícek, a cseh államfő külpolitikai főtanácsadója.
A találkozóhoz időzítve a Prágai Várban csütörtökön délután kiállítás nyílik a Duna-Odera-Elba csatorna megépítésével kapcsolatos elképzelésekről és tervekről. Az államfők részt vesznek a kiállítás megnyitóján.
A cseh köztársasági elnök csütörtökön este a Hradzsinban vacsorát ad külföldi vendégei tiszteletére.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 04. 19:00, szombat | Külföld

38 éve robbant fel a csernobili atomerőmű

Az Ukrajnában zajló háború nukleáris létesítményeket veszélyeztet.

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez