Városlista
2023. február 5, vasárnap - Ágota

Hírek

2011. November 18. 13:41, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Megkezdődtek a tárgyalások a magyar kormány és az IMF között

Megkezdődtek a tárgyalások a magyar kormány és az IMF között

A kormány megkezdte a tárgyalásokat az IMF-el és az Európai Unióval egy olyan új megállapodás megkötéséről, amely megszorítások helyett a magyar gazdaság növekedését segíti elő.

Az új megállapodás várhatóan a jövő év első hónapjaiban köttetik meg - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Az újfajta megállapodás nem növeli az államadósságot, mivel nem hitelfelvételről szól, voltaképp egy biztosítást kötünk, amely növeli a befektetői biztonságot Magyarországon. A tárca közlése szerint a magyar gazdaság a piacról finanszírozza magát, nem függünk mások jóindulatától. Ezzel a megújulás korszaka lezárult, most a növekedés korszaka kezdődik, és ehhez minden eszközt igénybe kell vennünk.

Londoni elemzők szerint jelentősen csökkentené a magyar kockázati felárakat, ha a kormánynak sikerülne megállapodásra jutnia az IMF-el, de a tárgyalások várhatóan nehéznek bizonyulnak.

Készenléti hitelmegállapodás, ezt vette igénybe Magyarország 2008-ban. A konstrukció abban segít az államoknak, hogy le tudják küzdeni a rövidtávú költségvetési problémáikat-írja az index.hu.Vagyis ha elszalad a hiány, a kormánynak ki kell dolgoznia egy tervet annak csökkentésére, az IMF pedig a közösen megállapított célok megvalósításától függően utal bizonyos összegeket, amik segítenek abban, fenntartható maradjon a költségvetés és ne váljon finanszírozhatatlanná az állam, miközben rendbe rakja a pénzügyeit. A hitelnyújtás időtartama jellemzően 1-2 év, a visszafizetés határideje pedig 3,5-5 év.

A 2008-as hitelválság során Magyarország mellett más államok, például Izland és Görögország is kötöttek ilyen megállapodást az IMF-fel. A konstrukciónak létezik olyan verziója is, amikor az ország csak elővigyázatosságból köt ilyen szerződést, de a rendelkezésre álló összeget csak akkor hívja le, ha hirtelen romlani kezd a helyzete – ez az elővigyázatossági készenléti hitelmegállapodás. Ilyet Magyarország az 1990-es években többször is kötött az IMF-fel, és akkor a hitelkeretnek végül tényleg csak a töredékét hívtuk le.


OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2023. Február 05. 16:58, vasárnap | Belföld

Fradi - Újpest: Az utcán találkozott egymással a két keménymag a mérkőzés előtt

A közösségi médiában közzétett videó szerint mintegy százan vettek részt a balhéban.

2023. Február 05. 13:31, vasárnap | Belföld

Századvég: a vasárnap életbe lépő szankciók elsősorban a gázolaj-piacon okozhatnak problémát

Az orosz olajtermékekre vonatkozó brüsszeli szankciók elsősorban a gázolaj piacán okozhatnak problémát - mondta a Századvég energia- és klímapolitika üzletágának vezetője a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

2023. Február 05. 13:28, vasárnap | Belföld

A németek többsége szerint hazájuk túl sok menekültet fogad be

A németek többsége szerint túl sok menekültet fogadnak be hazájukban - mutatta ki egy vasárnap ismertetett felmérés.

2023. Február 05. 11:20, vasárnap | Belföld

Itt az új szélrekord - 130 km/órás szél fújt a Kab-hegyen

Tegnap nem sok helyen fordultak elő viharosnál gyengébb széllökések, sőt erősen viharosak (>90 km/h) is szép számmal kifutottak - írja az OMSZ.