Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. December 06. 14:11, kedd | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Mégsem az újabb fogamzásgátlók a kevésbé ártalmasak?

Mégsem az újabb fogamzásgátlók a kevésbé ártalmasak?

Újraértékeli az amerikai gyógyszerügyi hatóság, az FDA egyes viszonylag új, drospirenon hatóanyagot tartalmazó fogamzásgátló szerek kockázatát.

Miután a kutatási eredmények arra utalnak, hogy ezek szedése nagyobb vérrögképződési kockázattal jár, mint más, alacsony progesztogéntartalmú szereké.

Az FDA kétnapos szakértői tanácskozást tart a héten, amelyen új biztonsági intézkedésekről, például figyelmeztető címkézés bevezetéséről is tárgyalnak. Kicsi ugyan a kockázat emelkedése, mégis fontos odafigyelni rá, mert a vérrögök szívrohamot, szélütést, tüdőembóliát vagy trombózist okozhatnak, attól függően, hogy az érrendszer mely pontján alakulnak ki vagy akadnak el, így akár halállal is végződhet a rögképződés.

Drospirenon hatóanyagot tartalmaznak egyebek közt a Yaz, Yasmin, Beyaz, Ocella, Loryna, Gianvi, Safyral, Syeda és Zarah márkaneveken forgalmazott gyógyszerek. Ezek a tabletták az elmúlt évtizedben nagyon népszerűek lettek, az Egyesült Államokban 2008-ban és 2009-ben is a Bayer Yaz néven forgalmazott pirulájából adtak el a legtöbbet a fogamzásgátló szerek közül. A tabletták olyan szintetikus női hormonváltozatot tartalmaznak, amelynek – úgy tűnt – kevesebb mellékhatása van, így például a régi szerekhez képest ritkábban jelentkezett szedése mellett pattanás, vizesedés és hangulatingadozás.

Egy évtizeddel ezelőtti, 2001-es bevezetése óta nők milliói szedték az új típusú pirulákat, nemrégiben zárult összehasonlító tanulmányok azonban kedvezőtlen eredményre jutottak a tabletták előnyeit tekintve. Az októberben nyilvánosságra hozott vizsgálatban több mint 800 ezer olyan amerikai nő egészségügyi adatait elemezték, akik 2001 és 2007 között különböző – régebbi és újabb – típusú fogamzásgátló szereket alkalmaztak.

Az összehasonlításból kiderült, hogy a drospirenont tartalmazó szert szedőknél 75 százalékkal nagyobb volt a vérrögképződés kockázata, mint a régebbi típusú fogamzásgátló szert szedő nők körében. A kockázatértékelést nehezíti, hogy minden hormontartalmú fogamzásgátló szer növeli a rögképződés veszélyét, ahogyan számos életmódbeli tényező, így a dohányzás és az elhízás is. Szerepe lehet örökletes tényezőknek is, gyakori a családi halmozódás.

„Végül mégis azt mondom a pácienseimnek, hogy az abszolút kockázat még mindig nagyon-nagyon alacsony a terhesség és szülés kockázatához viszonyítva” – hangsúlyozta Rebecca Starck nőgyógyász, akivel számos gyakorló szakember egyetért. Ugyanakkor a Bayer ellen folyó mintegy 4 ezer, a szerrel kapcsolatos peres eljárás arra utal, hogy a pirulának lehet többletkockázata.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni