Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Január 26. 08:10, csütörtök | Belföld
Forrás: Stop.hu

Mégsem egészségtelen az olajban sült étel?

Mégsem egészségtelen az olajban sült étel?

Mégsem károsak az egészségre az olajban sült ételek, de csakis akkor, ha olíva- vagy napraforgóolajban készültek - állítják spanyol kutatók 40 ezer főre kiterjedő vizsgálatuk alapján.

A Madridi Egyetem tudósai 11 éven át követték nyomon a 29-69 év közötti alanyok étkezési szokásait és étrendjük hatásait egészségükre. A felmérés kezdetén egyetlen alanynak sem volt szívbetegsége, és a 11 évnyi megfigyelés eredménye szerint nincs összefüggés a szívbetegségek és az "egészséges", telítetlen zsírsavakban gazdag étolajban sült étkek fogyasztása között. A 40 ezer emberből a 11 év alatt csak 606-nak támadt szívgondja.

"Ahol a leggyakrabban napraforgó- vagy olívaolajat használnak, nem mutatkozott kapcsolat a sült ételek és a koszorúér-betegségek kockázata között" - idézte a kutatást vezető Pilar Guallar-Castillon professzort a The Sun című brit lap.

"Még mielőtt mindannyian a serpenyők után kapnánk, le kell szögezni, hogy a felmérés mediterrán étrendre vonatkozott, amelyet széles körben egészségesnek tartanak" - idézte Victora Taylor brit kardiológust és dietetikust a BBC brit sajtóorgánum. Taylor hozzátette, hogy az olajban sült étkek kalóriában igen gazdagok, elhízáshoz vezetnek, ami szívbetegségek kockázati tényezője.

Címkék: étolaj, kutatók

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.