Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2019. November 28. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: mti/Fotók: MTI/Koszticsák Szilárd

Megszavazták az atlétikai világbajnokság megrendezését a fővárosban

Megszavazták az atlétikai világbajnokság megrendezését a fővárosban

Megszavazta a 2023-as atlétikai világbajnokság budapesti megrendezését szerdán a Fővárosi Közgyűlés.

A képviselők 31 igen szavazattal, egyhangúlag döntöttek arról, hogy a Karácsony Gergely főpolgármester által már ismertetett feltételek megvalósítása esetén támogatják a világbajnokság fővárosi megrendezését.

A Ferencváros déli összekötő vasúti híd pesti hídfőjének déli oldalán megvalósuló atlétikai világverseny lebonyolítására alkalmas stadion helyett a lakossági tömegsportigények kielégítésére is alkalmas és kulturális események befogadására is képes rekreációs célú közpark részeként épülne meg a világbajnokság megrendezésére is alkalmas atlétikai központ.

A feltételek között van az is, hogy az Egészséges Budapest Programban a kormány legalább 50 milliárd forintot fordítson a kerületi önkormányzatok egészségügyi alap- és szakellátási fejlesztéseinek támogatására; a budapesti nagyerdő első fázisaként a Déli Városkapu Fejlesztési Programban valósuljon meg legalább 100 hektárnyi minőségi zöldfelület, illetve a területen ne épüljön más olyan sportlétesítmény, amely elsősorban az élsport igényeit szolgálja, és történjen meg a korábbi természetkárosítás helyreállítása érdekében a Ráckevei-Duna-ág revitalizációja és mederkotrása; a kormány teljesítse a fővárosi közlekedés fejlesztésére vonatkozó, a fővárosi önkormányzattal létrejött megállapodásokban vállalt kötelezettségeit; induljon el a Budapest Diákváros Program, és kezdődjön meg a lakosság által nem használható, elhanyagolt barnamezős területek revitalizációja; valósuljanak meg a ferencvárosi önkormányzat beruházással kapcsolatos fejlesztési igényei is.

A közgyűlés az elfogadott határozatában azt is kimondta, hogy szükségesnek tartja az általa szabott szempontok megjelenítését nyilvános kormányhatározatban még ebben az évben.

A képviselők felhatalmazták a főpolgármestert, hogy a világbajnokság megrendezésével összefüggő beruházásokkal kapcsolatban folytasson tárgyalásokat a fővárosi közfejlesztési tanácsban a kormánnyal, és ennek eredményéről tájékoztassa majd a közgyűlést.

Karácsony Gergely a javaslat vitájának elején jó lépésnek nevezte, hogy a ferencvárosi képviselő-testület által megfogalmazott feltételek kormányhatározatba kerültek, de - mint mondta - ez csak az első lépés.

Láng Zsolt (Fidesz-KDNP) ismertette a Magyar Testnevelő Tanárok Országos Egyesületének levelét, amelyben a világbajnokság megrendezésének támogatását kérték a képviselőktől, majd közölte: módosító javaslatot nyújtanak be az előterjesztéshez, amelyben azt is kezdeményezték, hogy a kormány egészségügyi fejlesztésekre fordítandó 50 milliárdhoz a főváros ugyanekkora összeggel járuljon hozzá. A módosító javaslatot végül nem támogatta a testület.

Karácsony Gergely erre reagálva azt mondta: a módosító javaslatot nem tudja támogatni, hiszen a kedvezményezettek a kerületi önkormányzatok, és az ő véleményüket még nem ismeri. A közgyűlés nem magának, hanem a kerületeknek kéri a pénzt - erősítette meg.

Borbély Lénárd (Fidesz-KDNP) csepeli polgármester azt mondta: a két leginkább érintett kerület támogatja a beruházást, az elvi felhatalmazás is rendelkezésre áll, és a kormány azonnal be is fogadta a javaslataikat. Csepel és Ferencváros által megfogalmazott célok, a főpolgármester céljai egyebesnek a kormány céljaival. A polgármester mindezért támogatásra ajánlotta a javaslatot.

A közgyűlési többség ugyanakkor nem támogatta azt a módosító javaslatot, amelyet a Fidesz-KDNP nyújtott be a sajtóban budai szuperkórházként ismert Dél-Budai Cemntrumkórház (DBC) eredeti tervek szerinti megvalósítása érdekében. A testület ehelyett először egy olyan ellenzéki javaslatot fogadott el, amely az erre szánt forrásokat a Szent Imre és a Szent János kórházakhoz irányította volna át, azonban később Horváth Csaba (MSZP) bejelentette, visszavonják az erre vonatkozó indítványukat, így a megismételt szavazáson az eredeti javaslatot hagyták jóvá, amely nem tér ki a szuperkórház sorsára.

Soproni Tamás (Momentum) VI. kerületi polgármester kijelentette: az ellenzéki többségű főváros sikerrel éri, el, hogy Budapest többet kapjon. "Mi egészséges, átlátható és a zöldebb Budapestben hiszünk" - tette hozzá. Azt hangoztatta, semmilyen trükközést nem fogadnak el a kormánytól, ha nem teljesíti a feltételek, akkor az utcán, népszavazással akadályozzák meg a "pénzszórást".

Baranyi Krisztina, a IX. kerület független polgármestere megjegyezte, a ferencvárosi feltételek az egyharmadát teszik ki a fővárosiaknak.

Horváth Csaba (MSZP) zuglói polgármester azt hangsúlyozta: nem a stadionépítést támogatják, hanem bizonyos feltételekkel az atlétikai világbajnokság megrendezését. Az egyik ilyen feltétel az, hogy az egészségügy fejlesztésének meg kell előznie "a stadionépítési lázat" - jelentette ki.

Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes szégyenletesnek nevezte, hogy a világbajnokság megrendezése érdekében "gyerekeket vezényeltek tüntetni" szerda reggel a Városháza elé.

Pokorni Zoltán (Fidesz-KDNP), a XII. kerület polgármestere azt mondta, nyugodt szívvel meg tudja szavazni az előterjesztést.

Karácsony Gergely zárszavában azt mondta, jó kompromisszumot szeretnének a kérdésben, amelyben nemcsak a sportolókat, de azokat a választókat is meg kell hallgatni, akik szerint az elmúlt időszakban túl sokat költöttek élsportra és túl keveset az egészségügyre.

A főpolgármester elismerően beszélt a kormányról, amiért úgy döntött, a Fővárosi Közgyűlés álláspontját tekinti irányadónak a témában. Megjegyezte ugyanakkor, fontosnak tartaná, hogy a kabinet írásban is újra megerősítse azokat a vállalásokat, amelyeket korábban elődjének, Tarlós Istvánnak tett. Úgy fogalmazott, még ha szkeptikusak is a jövőt illetően, adnak egy esélyt kormánnyal történő együttműködésnek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.