Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2014. Szeptember 23. 14:00, kedd | Helyi
Forrás: NAV Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága

Megszűnik a kataalanyiság, ha százezer forintnál nagyobb az adótartozás

Megszűnik a kataalanyiság, ha százezer forintnál nagyobb az adótartozás

A katás vállalkozásoknak érdemes ellenőrizni folyószámlájukat, és a tartozást soron kívül rendezni.

Közeleg a harmadik negyedév vége. A katás vállalkozásoknak érdemes ellenőrizni folyószámlájukat, és a tartozást soron kívül rendezni.A kisadózó vállalkozás elveszíti a kataalanyiságot, ha lejárt adótartozása a negyedév utolsó napján meghaladja a százezer forintot.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak nincs mérlegelési lehetősége, nem adózhat a kata szerint az a vállalkozás, amelynek szeptember 30-án nettó módon számított, százezer forintnál magasabb, végrehajtható adótartozása van.

Nagyon fontos a pontos bejelentés és adófizetés: a kisadózók után minden megkezdett naptári hónapra a tételes adó egészét kell a következő hónap 12. napjáig megfizetni. Abban az esetben, ha a kisadózó vállalkozás több kisadózót jelentett be, a tételes adót minden személy után külön-külön kell megfizetni.

Érdemes odafigyelni arra is, hogy elveszíti a kataalanyiságát az az adózó, akinek terhére az adóalanyiság időszakában elkövetett jogsértés miatt a NAV számla- vagy nyugtaadás elmulasztásáért, be nem jelentett alkalmazott foglalkoztatásáért vagy igazolatlan eredetű áru forgalmazásáért mulasztási bírságot, jövedéki bírságot állapít meg. A Nyugat-dunántúli régióban a nyári ellenőrzések ideje alatt több katás vállalkozó is figyelmen kívül hagyta ezt, ezért elveszítették a kevesebb adminisztrációs teherrel járó, kedvezőbb adózási lehetőségüket. Ilyen esetekben az adóalanyiság a mulasztási bírságot megállapító határozat jogerőre emelkedésének napjával szűnik meg.

Ha a kata hatálya alá tartozó vállalkozás adóalanyisága megszűnik, 24 hónapig nem választhatja újra ezt az adózási formát. Ez a tilalom 24 hónapra és nem két adóévre vonatkozik.

NAV Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 09:00, péntek | Helyi

Vezetéstechnikai hibák, ráfutásos balesetek!

Baleset-megelőzési tanácsok szakértőktől.

2024. Április 18. 16:00, csütörtök | Helyi

71 lakástűz az első negyedévben

Az 71 tűzzel érintett épület közül egyikben sem volt füstérzékelő.

2024. Április 18. 13:00, csütörtök | Helyi

Állásbörze - a legújabb állásajánlatok

A heti Szuperinfóból

2024. Április 18. 09:27, csütörtök | Helyi

Egy kapuvári férfi lett internetes csalás áldozata

A kapuvári nyomozók megtalálták a tettest, vádat emelnek ellene.