Városlista
2024. február 25, vasárnap - Géza

Hírek

2011. November 25. 07:54, péntek | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Megtámadták a magyar katonákat

Megtámadták a magyar katonákat

Két magyar katona könnyebben megsérült a koszovói Rudare település közelében csütörtökre virradóra.

Amikor egy portugál századdal együttműködve úttorlaszbontási munkálatokat biztosítottak – közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) csütörtök délután az MTI-vel.

A KFOR-erők kötelékében szolgálatot teljesítő kontingenst az akadálybontást megakadályozni szándékozó helyi szerb lakosság tagjai botokkal támadták meg, kövekkel dobálták őket; az incidens során két magyar katona könnyebben megsérült, őket a prizreni német katonai kórházba szállították, majd kivizsgálásuk után szolgálatra képesen visszatértek szolgálati helyükre – olvasható a HM közleményében. Mint hozzátették: a magyar katonák a feladataikat továbbra is az előírt rendben, a KFOR terveiben meghatározottak szerint hajtják végre.

Uwe Nowizki, a KFOR szóvivője azt mondta, az incidensben a nemzetközi békefenntartók (KFOR) 21 katonája sebesült meg, két katona súlyosabban. A sérültek és sebesültek számáról szóló adatok még nem véglegesek, helyszíni tudósításokból viszont annyi kivehető, hogy sok polgári személy orvosi segítségre szorult, mert a KFOR könnygázbombákat is bevetett.

A békefenntartók az akció során eltávolították a tiltakozó észak-koszovói szerbek által korábban felállított beton útakadályok egy részét. Válaszként erre a szerbek újabb, két és fél méter magas úttorlaszt létesítettek Zvecan közelében. A KFOR katonái ekkor könnygázt vetettek be, hogy szétoszlassák az útakadályokat létesítő szerbeket, akik közül többen gázálarcot viseltek. A helyszínre érkeztek az észak-koszovói mentőegységek is.

Az MNO korábban arról számolt be, hogy a nemzetközi békefenntartók (KFOR) 21 katonája sebesült meg Észak-Koszovóban, amikor csütörtökre virradóra megkísérelték felszámolni az egyik úttorlaszt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 25. 08:41, vasárnap | Külföld

Román miniszterelnök: Székelyföldnek soha nem lesz autonómiája

Székelyföldnek soha nem lesz autonómiája - jelentette ki Marcel Ciolacu román miniszterelnök, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke Kovásznán, pártja megyei szervezetének tisztújító gyűlésén.

2024. Február 24. 06:00, szombat | Külföld

Volodimir Zelenszkij: Ukrajna új ellentámadásra készül

Ukrajna 2024-ben nemcsak védekezik az országot támadó orosz hadsereg ellen, hanem új ellentámadást is készít elő

2024. Február 24. 06:00, szombat | Külföld

Navalnij - Több mint 65 ezren támogatják a hágai orosz nagykövetségnek helyt adó utca elnevezését Alekszej Navalnijról

A hágai orosz nagykövetségnek otthont adó utcát nevezzék el Alekszej Navalnijról, sarkvidéki börtönében a múlt héten tisztázatlan körülmények közt elhunyt orosz ellenzéki politikusról