Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2018. Január 04. 13:55, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

Megváltoztak egyes, a választás lebonyolítását szabályozó rendeletek

Megváltoztak egyes, a választás lebonyolítását szabályozó rendeletek

Megváltoztak az országgyűlési választás lebonyolításának egyes szabályai, a korábbihoz képest például több pénzt kapnak a tavaszi voksolás lebonyolítói, és bizonyos korábbi nyomtatványok már nem lesznek használhatók.

Az igazságügyi miniszter Magyar Közlönyben megjelent, az országgyűlési képviselők választása költségeinek normatíváiról szóló rendelete alapján a választást lebonyolítók díjazása átlagosan 71 százalékkal nő a négy évvel ezelőttihez képest.

A helyi választási irodák (hvi) tagjai a korábbi 30 ezer helyett 50 ezer forintot kapnak majd. Az a hvi-tag, aki még jegyzőkönyvvezetői feladatokat is ellát a szavazatszámláló bizottság mellett, a korábbi 20 ezer forint helyett 35 ezer forintra lesz jogosult ezért. A szavazatszámláló bizottsági tagok tiszteletdíjának normatívája szintén 20 ezerről 35 ezer forintra emelkedik.

A területi választási irodák (tvi) munkatársainak díjazása is nő, a tvi-tagok a korábbi 80 ezer helyett most 160 ezer forintra jogosultak, ahogyan az országgyűlési egyéni választókerületi választási irodák munkatársainak juttatása is nőtt - a korábbi 40 ezerről 65 ezerre.

Módosultak a választáson használandó nyomtatványok is, például a jelölőszervezet bejelentésére szolgáló korábbi nyomtatványok az idei parlamenti voksolás kitűzését követően már nem használhatók. Újdonság, hogy a jelölő szervezet e-mail-címre értesítést kérhet a nevében benyújtott jogorvoslati kérelmekről. Módosult mások mellett a jelölőszervezet emblémájának képfelbontására vonatkozó előírás is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.