Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2015. Április 16. 16:00, csütörtök | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Megyei másodikok a csornai ifjúsági önkéntes tűzoltók

Megyei másodikok a csornai ifjúsági önkéntes tűzoltók

Vidáman zajlott a megyei katasztrófavédelmi ifjúsági verseny

Már 15 éves hagyománya van a felmenő rendszerű katasztrófavédelmi ifjúsági verseny megrendezésének. A Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szervezésében április 15-én tíz órai kezdettel kellemes napsütéses időben vette kezdetét a megyei döntő a győr-sáráspusztai gyakorlóbázison.

A rendezvényt Beke Zoltán tűzoltó alezredes, a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság polgári védelmi főfelügyelője nyitotta meg, s üdvözölte a résztvevőket. A korábban megrendezett körzeti versenyeken első helyezést elért csapatok – összesen nyolc csapat – mellé Szlovákiából is érkezett egy-egy vendégcsapat, így összesen tíz csapat szállt versenybe az első helyekért.

Az öt általános iskolai és öt középiskolai csapat elméleti és gyakorlati feladatok sorozatával találkozott, összesen tíz állomáson kellett változatos és érdekes, a tűzvédelemhez, a polgári védelemhez, az iparbiztonsághoz és a vízvédelemhez tartozó feladatokat megoldani a fiataloknak, minden állomáson tíz percük volt a feladatok végrehajtására.

A versenyszámok között volt tesztírás, vízkár-elhárítási feladat, - ahol homokzsáktöltés és nyúlgát építés is szerepelt -, majd elsősegély nyújtási ismereteikre is szüksége volt a versenyzőknek. A tűzoltó versenysport feladatok alapján kialakított akadálypályán is végig kellett menniük a csapatoknak, itt természetesen a gyorsaság is számított. A fiataloknak élményt jelentett a tálcatűz oltás és örömmel oldották meg a füsttel telített sátorból az eszközök, szakfelszerelések kiválasztását is. A versenyfeladatok között volt térlátást segítő ügyességi verseny, a viharjelző rendszer működésével kapcsolatos feladat és az iparbiztonsági activity is vidám pillanatokat jelentett a versenyzőknek. A gyerekek élménybeszámolói alapján izgalmas volt a labirintuson végighaladni rádiós irányítással a besötétített gázálarcban, amely nem is ment mindenkinek olyan egyszerűen.

A 10 versenyszámban elért eredmények összesítésével általános iskolai kategóriában és középiskolai kategóriában is a győrszemerei önkéntes tűzoltó egyesület csapata szerezte meg az első helyet. A második helyet minkét korosztályban a csornai önkéntes tűzoltó egyesület csapata nyerte el, harmadik az általános iskolások közül a Sopronhorpácsi Általános Iskolások csapata, a középiskolai korosztályban pedig a Zsirai Középiskola csapata lett. Ügyesek voltak a Szlovákiából érkezett Szenci Molnár Albert Alapiskola általános iskolai, illetve gimnáziumi és középiskolai csapatának résztvevői is, elmondásuk szerint új és érdekes feladatokkal találták szembe magukat. Az ő versenyükön más versenyszámok is szerepelnek, de nagyon jól érezték magukat a megmérettetésen, mindkét korosztályban a negyedik helyezést sikerült megszerezniük. Minden résztvevő csapat vidám hangulatban versenyzett, s kellemesen elfáradva, kupákkal és ajándékokkal térhetett haza a versenyről.

A verseny győztesei, a győrszemerei önkéntes tűzoltó egyesület csapatai képviselik megyénket az országos versenyen április 25-én.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 09:00, péntek | Helyi

Vezetéstechnikai hibák, ráfutásos balesetek!

Baleset-megelőzési tanácsok szakértőktől.

2024. Április 18. 16:00, csütörtök | Helyi

71 lakástűz az első negyedévben

Az 71 tűzzel érintett épület közül egyikben sem volt füstérzékelő.

2024. Április 18. 13:00, csütörtök | Helyi

Állásbörze - a legújabb állásajánlatok

A heti Szuperinfóból

2024. Április 18. 09:27, csütörtök | Helyi

Egy kapuvári férfi lett internetes csalás áldozata

A kapuvári nyomozók megtalálták a tettest, vádat emelnek ellene.