Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2012. Február 06. 20:45, hétfő | Helyi önkormányzati
Forrás: Kóny Község Önkormányzata

Menni vagy nem menni? Ez itt a kérdés.

Menni vagy nem menni? Ez itt a kérdés.

Megkezdődött az új járási rendszer kialakítása, a folyamat azonban nem nélkülözi a furcsaságokat. Az „egyeztetésekről” beszélt Aller Imre, Kóny polgármestere.

- Ennyi véletlen nincs!- fakadt ki Aller Imre. Január 10-i keltezéssel küldött egy levelet a megyei kormányhivatal a megye polgármestereinek és jegyzőinek, hogy január 13-ig véleményezzék az új járási elképzeléseket. Kónyban a polgármester nem, csak a jegyző kapott ilyen levelet. Hogy véleményezzünk ilyen horderejű ügyet alapvető információk nélkül két nap alatt? A jegyzőhöz küldött levélhez történeti és nemzetközi összefoglalót küldtek, és egy semmitmondó egy oldalas vázlatot arról, hogy 2013 január 1-től be akarják vezetni a járásokat. Az alapján döntsünk a jövőnkről, hogy mi volt a szerepe a szolgabírónak a középkorban?

- Ennek ellenére válaszoltak a levélre?
- Mindössze két rövid mondatot. Kóny elhelyezkedésére, közlekedési és társadalmi kapcsolataira tekintettel a győri járáshoz kívánunk tartozni. Ahhoz azonban, hogy ilyen döntést felelősséggel meghozhassunk, széleskörű helyi társadalmi egyeztetést akarunk lefolytatni. A velünk közös körjegyzőségben működő Győrsövényház is hasonló választ adott. A levelem után nyolc napig próbáltam telefonon egyeztetni a megyei kormányhivatal vezetőjével mindvégig sikertelenül. Válaszra sem méltattak. Hogy beszéljük meg ezt az ügyet a faluban, amikor azt sem tudjuk, hogy mit jelent ez a változás az állampolgárok, az önkormányzatok számára, mi lesz a járások feladata, milyen feladatok kerülnek hozzájuk az önkormányzatoktól? Lesz-e szerepe a járási hivatalnak a közszolgáltatások (például iskola) szervezésében, az önkormányzatok felügyeletében? Politikus, vagy szakember fogja vezetni a járási hivatalt? Ezeknek a kérdéseknek a tisztázása nélkül hogy képzelik az „egyeztetést”? Mit mondjak a faluban, ha megkérdezik ugyanezeket? Nálunk például az iskola nagyon fontos kérdés. Mi azt a megoldást keressük, ami a kónyiaknak a legjobb.

- A Csornai Többcélú Kistérségi Társulás elnöksége a Kisalföldben nyilatkozatot adott ki távozási szándékukról, amivel nem értenek egyet. Akkor most vita van Kóny és a kistérség között?
- Én a véleményükkel nem vitázom, hiszen joguk van véleményt mondani. A módszereikkel viszont igenis vitázok! Múlt héten felhívtak telefonon, hogy egyeztessünk erről a kérdésről. Majd megdöbbenve olvastam a Kisalföldben, hogy az elnökség tudtunk nélkül már össze is ült, és úgy alakította ki rólunk az álláspontját, hogy minket meg sem hívtak, meg sem kérdeztek. Ki akartak hagyni a megyei egyeztetésből, kihagytak a térségi állásfoglalás előkészítéséből is. Na erre mondom, hogy ennyi véletlen nincs! Ma bementem a kistérségi irodába, de se jelenléti ívet, se jegyzőkönyvet nem tudtak mutatni az „elnökségi ülésről”. Ilyen módszerekkel ez számomra nem egy szakmai állásfoglalás, hanem egy politikai üzenet. Ha így kezelik az ügyeket, egyáltalán ne csodálkozzanak, ha vannak önkormányzatok, akik másik járásban képzelik el a jövőjüket.

Címkék: kóny

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

2024. Április 24. 14:30, szerda | Sport

Veszélyben a feljutás, a Győr azonnali hatállyal menesztette Kuznyecov Szergejt

A labdarúgó Merkantil Bank Ligában harmadik helyen álló ETO FC Győr azonnali hatállyal szerződést bontott Kuznyecov Szergej vezetőedzővel.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 24. 14:28, szerda | Belföld

Egy budapesti iskolában is gyanús szagokat éreztek, nyomoz a rendőrség

Ismeretlen tettes ellen indított nyomozást a rendőrség a XXIII. kerületi Török Flóris Általános Iskolában szerda reggel történt tömeges rosszullétek miatt, amelyek előtt szúrós szag terjengett az épületben