Városlista
2021. október 19, kedd - Nándor

Hírek

2015. Június 11. 07:17, csütörtök | Külföld
Forrás: Máté Bence, az MTI tudósítója jelenti:

Merényletet kíséreltek meg Egyiptom egyik legfőbb turistalátványosságánál

Merényletet kíséreltek meg Egyiptom egyik legfőbb turistalátványosságánál

Öngyilkos merénylő robbantotta fel magát szerdán Egyiptom egyik legfőbb turistalátványosságánál, a felső-egyiptomi Luxorban lévő karnaki templomkomplexum közelében, több embert megsebesítve...

további két támadó pedig a rendőrökkel vívott tűzharcban vesztette életét.

Az egészségügyi minisztérium négy sebesültről - köztük két rendőrről - számolt be, és közlése szerint turisták nincsenek a sebesültek között, amit a Kairóban működő külképviseletek is megerősítettek.

A két agyonlőtt merénylő sorsáról eltérő hírek láttak napvilágot, az első jelentések szerint a rendvédelmi erők tagjai végeztek velük, a CBC egyiptomi székhelyű műholdas csatorna által megszólaltatott szemtanúk viszont arról számoltak be, hogy az egyik elfogott fegyverest saját társa lőtte agyon, valószínűleg azért, hogy ne tudjon vallomást tenni.

A merénylet helyszínén, a templomkomplexum melletti nyílt parkolót szegélyező bazárok tulajdonosai azt is elmondták, hogy a terroristák taxin érkeztek, és maga a taxisofőr riasztotta a rendőröket, ezután robbant ki a tűzharc.

A történteknek ezt a változatát hivatalos források nem erősítették meg. A belügyminisztérium a nap folyamán azt közölte, hogy rövidesen beszámolnak a részletekről, ezt azonban az esti órákig nem tették meg.

A merénylők más sajtójelentések szerint is autóval érkeztek a templomkomplexumhoz, de ezek a híradások arról szóltak, hogy előbb ketten golyózáport zúdítottak a világhírű látványossághoz vezető utat őrző rendőrökre, majd harmadik társuknak sikerült átjutnia a rendőrségi útakadályon, és ott hozta működésbe robbanószerkezettel felszerelt mellényét.

Egyelőre az Egyiptomban tevékenykedő iszlamista milíciák közül egyik sem jelentkezett a merénylet elkövetőjeként. Az iszlamista Mohamed Murszi volt egyiptomi elnök 2013-as megbuktatása óta rendszeressé váltak a kisebb-nagyobb robbantásos merényletek, amelyek célkeresztjében majdnem mindig a biztonsági erők tagjai állnak.

A közkedvelt idegenforgalmi célpont ellen indított támadás komoly csapást jelenthet azok számára, akik a forradalmi évek káosza miatt mélypontra zuhant turizmus újraélesztéséért küzdenek. Nem egész egy hete ismeretlen motorosok lőtték agyon az egyiptomi idegenforgalmi rendészet két tagját a gízai piramisok közelében.

A szerda délelőtt végrehajtott luxori merényletre reagálva Abdel-Fattáh esz-Szíszi államfő utasítást adott a turistalátványosságok, régészeti helyszínek védelmének megerősítésére - jelentette a MENA hivatalos hírügynökség.

Címkék: egyiptom, Luxor, merénylet

Ezek érdekelhetnek még

2021. Október 18. 18:14, hétfő | Külföld

Több mint 1 milliárd adag oltóanyagot exportált világszerte az EU

Az Európai Unió több mint 1 milliárd adag koronavírus elleni vakcinát exportált világszerte az elmúlt tíz hónapban - közölte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke hétfőn.

2021. Október 18. 15:00, hétfő | Külföld

Tagadja a hiperszonikus rakétával végzett kísérletet Peking

Tagadta a kínai külügyminisztérium hétfőn a Financial Times értesülését, miszerint augusztusban hiperszonikus hadászati rakétát teszteltek.

2021. Október 18. 13:06, hétfő | Külföld

Romániában 1900 beteg várja, hogy a kórházakban ágy szabaduljon fel számukra

Romániában több mint 1900 koronavírusos beteg várja a kórházak betegfelvételi osztályain, hogy ágy szabaduljon fel számukra

2021. Október 18. 08:10, hétfő | Külföld

A fertőzöttek száma 240,7 millió, a halálos áldozatoké 4,89 millió a világon

A világon 240 665 365 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 4 898 487 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint hétfő reggeli adatai szerint.