Városlista
2021. január 28, csütörtök - Károly,

Hírek

2020. Március 14. 11:09, szombat | Külföld
Forrás: mti

Merkel: Most a távolságtartás jelenti a szolidaritást

Merkel: Most a távolságtartás jelenti a szolidaritást

A koronavírus-járvány miatt az egymás iránti szolidaritás most azt jelenti, hogy minél inkább tartani kell a távolságot egymás között - mondta a német kancellár pénteken Berlinben.

Gazdasági érdekképviseletek vezetőivel folytatott megbeszélése előtt tett sajtónyilatkozatában Angela Merkel kiemelte: ellentmondásnak tűnik, de mégis leginkább a társas érintkezés mellőzésével lehet segíteni a veszélyeztetett embereket, az időseket és a betegeket.

A szövetségi és a tartományi kormányok, a törvényhozás is mindent megtesz azért, hogy Németország "lehetőleg jól" átvészelje a járványt - mondta.

Előzőleg a Robert Koch országos járványügyi intézet (RKI) vezetője, Lothar Wieler szokásos napi tájékoztatóján kifejtette: a vírus könnyen terjed, nincs ellene védőoltás és gyógyszer, és a lakosságban még nem alakult ki a terjedését gátló immunitás, ezért azzal kell számolni, hogy a következő egy-két évben a lakosság 60-70 százalékát megfertőzi.

Azonban az eddig regisztrált fertőzöttek között igen sokan vannak, akik észre sem vették a fertőzést, és végül úgy váltak immunissá, hogy nem voltak betegségtüneteik. "Minél több ilyen eset van, annál jobb" - mondta. Hozzátette, hogy a kínai tapasztalatok alapján a fertőzöttek 80 százalékánál legfeljebb enyhe panaszokkal jár a fertőzés, és az esetek csupán 5 százaléka súlyos.

Ugyanakkor a járvány "terheléspróba" a német ellátórendszernek, és azt sem lehet kizárni, hogy olyan helyzet alakul ki, mint Olaszországban, ahol egyes kórházakban el kell dönteni, hogy két rászoruló beteg közül melyikük kaphat mesterséges lélegeztetést.

Ezért fontos a járvány lassítása. Arra kell törekedni, hogy minél kevesebb súlyos állapotú beteget kelljen egyszerre kezelni a kórházakban. Csak így lehet elkerülni a rendszer túlterhelődését - fejtette ki az RKI vezetője. Szólt arról is, hogy hasznos módszer az iskolák bezárása és a látogatási tilalom az idősotthonokban.

Péntek estéig a 16 német tartomány közül 15-ben döntöttek arról, hogy hétfőtől nagyjából öt hétre felfüggesztik az óvodák, bölcsődék, általános iskolák és középiskolák rendes működését, és legfeljebb a kritikus infrastruktúra területén, például az egészségügyben dolgozó munkavállalók gyermekeinek felügyeletét látják el. Az egyetlen kivétel Meckelnburg-Elő-Pomeránia, ott várhatóan szombaton hozzák meg ezt a döntést.

Az RKI péntek esti adatai alapján 3062 koronavírus-fertőzést tartottak nyilván Németországban. Ez 693 esettel több az egy nappal korábbi 2369-nél. Az esetek legnagyobb részét - 936 fertőzést - Észak-Rajna-Vesztfáliában regisztrálták. A járványban 8 ember halt meg, 4 Észak-Rajna-Vesztfáliában, 3 Baden-Württembergben és 1 Bajorországban.

Az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) decemberben jelent meg a közép-kínai Vuhanban. Az ismert fertőzöttek száma világszerte több mint 132 ezer, a halálos áldozatoké megközelíti az ötezret. A járvány 123 országot ért el, súlypontja Európában van.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Január 28. 14:01, csütörtök | Külföld

A madridi tartomány vakcina hiányában felfüggeszti az első dózis beadását

Elegendő vakcina hiányában a következő tíz napban felfüggesztik a koronavírus elleni védőoltás első dózisának beadását a madridi autonóm tartományban - jelentette be Ignacio Aguado a regionális kormány elnökhelyettese.

2021. Január 28. 12:08, csütörtök | Külföld

A lakosság öt százalékát oltották be eddig Szerbiában

A lakosság öt százalékát oltották be eddig Szerbiában, a hétmilliós nyugat-balkáni országban több mint 375 ezren vették fel a koronavírus elleni védőoltást, amely iránt továbbra is óriási az érdeklődés

2021. Január 28. 09:59, csütörtök | Külföld

A világon már 100,8 millió a fertőzöttek száma

A világon 100 852 176 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 2 173 965, a gyógyultaké 55 745 011 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem csütörtök reggeli adatai szerint.

2021. Január 28. 06:00, csütörtök | Külföld

Ellenőrzik az oltóhelyeket a jogosulatlan páciensek kiszűrésére Romániában

Vlad Voiculescu román egészségügyi miniszter ellenőrzéseket rendelt el az oltóközpontokban, miután kiderült, hogy több mint ezerháromszáz személy jogosulatlanul, soron kívül oltatta be magát.