Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2016. Május 31. 11:33, kedd | Belföld
Forrás: mti

Mesehősös gyerek reggelizőkészletet vont ki a forgalomból a hatóság

Mesehősös gyerek reggelizőkészletet vont ki a forgalomból a hatóság

Kínai eredetű, gyerek reggelizőkészletet vont ki a hatóság a forgalomból kadmium- és kobaltkioldódás miatt - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint a hivatal az EU-tagállamok gyors riasztási rendszerén (RASFF) keresztül értesült a német bejelentésről, amely a termékben található kadmium és kobalt határértéket meghaladó kioldódásáról szólt. A KIK Textilien & Non-Food GmbH visszavonta a mintákkal díszített kerámia reggelizőkészletet.

A "Minnie Mouse", "Hello Kitty", "Star Wars", "Pókember" mintával forgalmazott szettből (bögre, tálka és tányér) több tagállamba, köztük Magyarországra is szállítottak. A Nébih felvette a kapcsolatot a magyarországi forgalmazóval annak érdekében, hogy a kifogásolt termékeket azonnal kivonják a forgalomból. A cég tájékoztatása szerint a reggelizőszett már nem kapható az üzletekben.

A hivatal azt kéri, hogy akinek van ilyen készlete, az ne használja tovább.

A kobalt nyomelem, a B12 vitamin (kobalamin) központi atomja, kis mennyiségben az emberi szervezetnek szüksége van rá, nagyobb mennyiségben azonban veszélyes lehet. A Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (IARC) a kobaltot és a kobaltvegyületeket a lehetséges rákkeltő anyagok csoportjába sorolta be.

A kadmium a természetben csaknem mindenütt előforduló környezeti szennyezőanyag, vegyületei erősen mérgezőek. A szervezetben felhalmozódásra képes elsősorban a májban és a vesében, bizonyítottan rákkeltő hatású. Élelmiszerekkel érintkező, nem megfelelően készített anyagokból, edényekből, eszközökből is kioldódhat - közölte a Nébih.

fotó: illusztráció

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.