Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2013. Július 30. 08:30, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Mesterséges földhőrendszerek kifejlesztésébe kezdett a Mannvit Kft.

Mesterséges földhőrendszerek kifejlesztésébe kezdett a Mannvit Kft.

Mesterséges földhőrendszerek kifejlesztésére nyert el csaknem 120 millió forintos támogatást az Új Széchenyi Terv pályázatán a Mannvit Tervező és Tanácsadó Kft. - közölte a cég az MTI-vel.

A kisérleti fázisban lévő technológia lényege, hogy lehetővé teszi a vizet nem tartalmazó, nagy mélységben levő, magas hőmérsékletű kőzetek hőenergiájának felhasználásával villamos energia termelését. A mesterségesen repesztett kőzetrétegbe lesajtolt vizet felszínre juttatva kinyerhető a mélyben tárolt hő, amely elektromos áram előállítását teszi lehetővé.
A tervezőcég 118 917 136 forint vissza nem térítendő uniós támogatást nyert el a K+F tevékenységre, ez a közlemény szerint az ország számára kiemelt jelentőségű, mivel áramtermelő geotermikus erőművek Magyarországon eddig még nem épültek.
Tájékoztatásuk szerint a 2013 februárjában indított K+F tevékenység adja a technológiai alapot egy későbbi mintaprojekt keretében megvalósítható erőmű tervezéséhez. A beruházás, amelynek lebonyolítását a Mannvit a partnereivel közösen tervezi, a dél-alföldi régióban számos új munkahelyet teremt, és a térség infrastrukturális fejlődését is elősegíti.
A Mannvit Kft. közleménye szerint Magyarország geotermikus adottságai kiválóak, viszont e természeti kincs energetikai hasznosítása jelenleg még gyerekcipőben jár.
Az izlandi Mannvit cég 2008-ban hozta létre magyarországi leányvállalatát Mannvit Kft. néven, amely megalapítása óta a magyarországi geotermikus iparág fejlesztéséért tevékenykedik. A nemzetközileg is jelentős cégcsoport leányvállalata a céginformáció adatai szerint 2011-ben 223 millió forint nettó árbevétel mellett 30 millió forint üzemi eredményt ért el. 2012-ben 199 millió forint árbevételt és 16 millió forint üzemi veszteséget könyvelt el.

Címkék: fejlesztés, tudomány

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.