Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2023. November 19. 09:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság

Mesterséges intelligenciával klónozzák a családtag hangját a csalók

Mesterséges intelligenciával klónozzák a családtag hangját a csalók

Figyelem! Újra megjelentek a megyében az idősekre vadászó csalók.

Nemrégiben is csalók szedték áldozatukat, amikor egy nyugdíjas asszony több mint kétmillió forintot adott át egy ismeretlennek, aki a fiát ért bűnesetre hivatkozva kért pénzt az idős hölgytől. A Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság a Mátrix Projekt keretében vizsgálja a bűncselekmény körülményeit.

Manapság rendkívül elterjedtek az idős emberek megkárosítására épülő, úgynevezett unokázós csalások. Hogyan is cserkészik be áldozataikat a csalók? Általában ügyvédnek, rendőrnek kiadva magukat telefonhívást kezdeményeznek, és egy családtaggal kapcsolatos bűncselekmény vagy közlekedési baleset hírével sokkolják a csapdába csalt idős embert, majd felvázolnak egy kitalált történetet. A beszélgetésben részletezik a rokonnal történt eset körülményeit, és arra ösztönzik az áldozatot, hogy a gyorsabb rendőrségi ügyintézés, illetve az esetleges büntetőeljárás elkerülése érdekében minél hamarabb juttasson pénzt vagy értéktárgyakat a közvetítőjükhöz.

A bűnelkövetés módszere az utóbbi időben rafináltabbá vált, és egyes beszámolók szerint már azzal próbálják növelni a hívások hitelességét, hogy a „bajba jutott családtag” hangját mesterséges intelligenciával klónozzák, és az ő lemásolt hangjával beszélhetnek a kiszemelt áldozattal.

Az áldozattá válás elkerülése érdekében fogadják meg a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság tanácsait:

- Legfontosabb, hogy legyenek elővigyázatosak, kicsit gyanakvóak, és bármi kétely felmerülése esetén lehetőség szerint azonnal bontsák a vonalat!
- Nagy segítség lehet a csalókkal szemben, hogy a családtagok megbeszélnek egy jelszót, ami baj esetén valóban igazolhatja a hozzátartozót.
- Hívják fel a rokonukat azon a telefonszámon, amelyiken máskor is beszélni szoktak, és győződjenek meg arról, hogy valóban bajba került-e!
- A rokonnal kapcsolatos kontrollkérdésekkel ellenőrizhetik az előadott történet valódiságát.
- Idegenekkel ne beszéljenek meg találkozót, ne adjanak át pénzt, ékszereket, egyéb értéktárgyat, idegen számlaszámra ne utaljanak, ne küldjenek pénzt ismeretlen személynek!
- Amennyiben egy valótlanságon alapuló, vélhetően csalók által kezdeményezett hívást kaptak, érdemes megváltoztatni és titkosítani a telefonszámukat!
- A fiatalabb generációnak pedig fontos üzenet, hogy nagyobb figyelmet kell szentelniük az idősebb családtagokra, ha megtehetik, legyenek napi kapcsolatban velük, és tájékoztassák őket a csalók módszereiről!

Az online térben elkövetett csalások megelőzésérőltovábbi hasznos információkat, aktualitásokat, tanácsokat a www.KiberPajzs.hu oldalán találnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 09:00, csütörtök | Helyi

Az időjárás kedvez a közeledő szúnyoginváziónak

Mi a teendő a ház körül?

2024. Május 01. 16:00, szerda | Helyi

Vitnyéden is összeszedték a szemetet

Te Szedd!

2024. Május 01. 13:00, szerda | Helyi

Lomtalanítás Rábatamásiban

Hulladékot csak rábatamási lakcímmel rendelkező személy adhat le.

2024. Május 01. 09:00, szerda | Helyi

Május egytől új nyitvatartással látogathatók a nemzeti park bemutatóhelyei

Lászlómajor Bemutató Majorság és az öntésmajori Hanság Élővilága Kiállítás.