Városlista
2021. február 26, péntek - Edina

Hírek

2014. Július 22. 05:02, kedd | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség (OPH)

Micsoda??? Macskaürülékkel gyógyítanák a rákot

Micsoda??? Macskaürülékkel gyógyítanák a rákot

A macska bélrendszerében élősködő egysejtű parazitából, a Toxoplazma gondii egyfajta laboratóriumi mutációjából készítettek amerikai tudósok rákellenes oltást.

Az egészséges emberi immunrendszer ugyanis ennek jelenlétében hatékonyan támadja meg a daganatot - adta hírül a Science Daily.

Az egysejtű élősködővel, a Toxoplazma gondii-val egyébként a Föld népességének egyharmada fertőzött. Bár a legtöbb embernek a parazita jelenlététől nincs tünete, néhányan mégis influenza-szerű tüneteket tapasztalhatnak.

'Az egészséges ember immunrendszere olyan módon támad a parazitára, ami hasonlít a rákos sejtek kiváltotta immunválaszra' - mondta David J. Bzik, a Dartmouth-i Geisel Orvosi Egyetem mikrobiológus-immunológusa. Jelenlétére tulajdonképpen úgy reagál a szervezet, hogy természetes ölősejteket és citotoxikus T-sejteket állít elő. Ezek a sejtek pedig felveszik a harcot a daganattal szemben. A rák azonban leállíthatja a szervezet védekező mechanizmusát, azonban ha T. gondiit juttatnak a rák környezetébe, az újraindíthatja az immunreakciót.

A klinikai kísérlethez a szakemberek a T. gondii genetikailag módosított változatából oltóanyagot készítettek. A szakemberek szerint a cps nevű vakcina biztonságos, azonban még számos vizsgálat szükséges a piacra kerülése előtt.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Február 25. 13:03, csütörtök | Életmód

Az északi-sarkvidéki jégveszteség miatt jóval nagyobb energiára van szükségük az állatoknak

Az északi-sarkvidéki jégveszteség miatt jóval nagyobb energiára van szükségük az ott élő állatoknak, például a jegesmedvéknek és narváloknak a helyváltoztatáshoz és táplálékszerzéshez - állapították meg amerikai kutatók.

2021. Február 23. 20:23, kedd | Életmód

Drámaian pusztulnak az édesvízi halak

Az édesvízi halak katasztrofális fajpusztulásáról számolt be egy jelentés, amely szerint a világ 80 faja már kihalt, közülük 16 tavaly, egyetlen év alatt.

2021. Február 23. 08:47, kedd | Életmód

Évente többmillió ember válik bűncselekmény áldozatává az EU-ban

Az Európai Unióban évente többmillió ember válik bűncselekmény áldozatává, ezt a tendenciát a koronavírus-járvány is felerősítette

2021. Február 19. 15:08, péntek | Életmód

Az anyatej nagy lökést ad a baba immunrendszerének

Az anyatejjel táplált babák immunrendszerében életük első három hetében sokkal több szabályozó T-sejt jelenik meg, mint a tápszeres babákéban