Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2016. Március 25. 10:00, péntek | Helyi
Forrás: saját forrás

Miért nem épül Csornán tanuszoda?

Miért nem épül Csornán tanuszoda?

15 napon belül a várossal együtt várjuk a polgármester válaszát.

A tegnapi csornai képviselő-testületi ülésen Dani Richárd képviselő (MSZP-DK) interpellálta a polgármestert. A képviselő megküldte nekünk interpellációjának szövegét. A képviselő-testület működését szabályozó szervezeti és működési szabályzat értelmében a polgármesternek 15 napja van a kérdések megválaszolására. Dani Richárd képviselőtől ígéretet kaptunk, hogy amennyiben megkapja a polgármester válaszát, azt továbbítja nekünk, és a polgármesteri választ is közölni fogjuk.

Az interpelláció teljes szövege:

Miért nem épül tanuszoda Csornán?

2015 áprilisban vita nélkül, egyhangú szavazással fogadtuk el a 63/2015 (IV. 23) számú határozatot. Ebben megbízta a testület a polgármester asszonyt, hogy kezdeményezzen tárgyalásokat a kormánnyal Csornára tanuszoda és sportcsarnok építése érdekében. Ebben az ügyben nincs köztünk vita, a város lakossága is ugyanúgy egy emberként várja ezeket a projekteket, mint a képviselő-testület valamennyi tagja, pártállásra való tekintet nélkül.

Egy évvel később, 2016 március 3-án Boros Anita, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára sajtótájékoztatón bejelentette, több mint 38 milliárd forintból összesen 24 tanterem, 25 tornaterem, 24 tanuszoda és 5 komplett iskola épülhet meg a következő tanév végéig a Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Programban. Nem az önkormányzat, hanem a helyi sajtó kérdezte meg a minisztériumot, hogy Csorna szerepel-e valamelyik listán. A minisztérium válaszából sajnos az derült ki, hogy Csornán nem épül ebben a programban sem sportcsarnok, sem tanuszoda, a levelük így zárult: „A Program tervezett II. ütemében szereplő helyszínek meghatározásakor a kormány figyelembe veszi a beérkező igényeket és a döntést az Emberi Erőforrások Minisztériuma köznevelési és sportpolitikai szakterületének végleges javaslata alapján hozza meg.”
Mivel a levél szerint a kormány figyelembe veszi a bejövő igényeket, ezért némi kutatómunkával utánanéztem, hogy milyen utóélete lett a testület egyhangú szavazással elfogadott kezdeményezésének. Az eltelt egy év valamennyi testületi ülésének jegyzőkönyvét, lejárt határidejű határozatok végrehajtásáról szóló előterjesztését, a polgármester és alpolgármester szóbeli kiegészítéseit is végigolvastam. Ekkor ért a döbbenet. Az eltelt majdnem egy egész évben, sem egy kormánynak szóló levélnek, sem egy tárgyalásnak, semmilyen egyeztetésnek, kezdeményezésnek a nyomát sem találtam. 2015 április 23. óta ebben az ügyben nem történt semmi, az azonnali határidővel kapott feladat teljesítése érdekében a polgármester asszony egy lépést nem tett, legalábbis annak semmilyen írásos nyoma nincs a jegyzőkönyvekben. Nem csak azért interpellálok, mert nem épül Csorna városában tanuszoda. Van az úgy, hogy egy pályázaton nem nyerünk. Azért interpellálok, mert bár a város akarja, a képviselő-testület egyhangúlag akarja, megbízta a feladattal a polgármestert, aki egy lépést nem tett, egy levelet meg nem írt ebben az ügyben, egyetlen találkozót, tárgyalást nem folytatott. Tessék mondani? Miért hozogatunk itt határozatokat, ha értelme, eredménye semmi? Az elmúlt évre visszatekintve az látszik, hogy a kormány úgy választotta ki a jelentkezők közül a nyerteseket, hogy nem is tudtak arról, hogy Csorna is szeretne tanuszodát. Polgármester asszony, ha egy hivatali dolgozó, egy intézményvezető nem végezné el a név szerint rá kiszabott munkát, annak milyen következménye lenne? Milyen személyes felelősséget érez azért, mert Csorna elesett a 100 %-ban kormány által finanszírozott és működtetett tanuszoda megépítésétől? Polgármester Asszony, miért nem tett semmit azért, hogy Csornán tanuszoda épülhessen?

Dani Richárd önkormányzati képviselő

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:00, szombat | Helyi

Milyen ügyeket intézhet a Pannon-Víz Zrt. telefonos ügyfélszolgálatán keresztül?

Gyors és kényelmes ügyintézés telefonon.

2024. Április 19. 16:00, péntek | Helyi

Közlekedés fénysorompóval biztosított vasúti átjáróban

Óvatosan vezessenek a vasúti átjáróban!

2024. Április 19. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?

2024. Április 19. 09:00, péntek | Helyi

Vezetéstechnikai hibák, ráfutásos balesetek!

Baleset-megelőzési tanácsok szakértőktől.