Városlista
2023. június 6, kedd - Norbert

Hírek

2012. Február 03. 14:23, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Miért olyan erős a pók hálója?

Miért olyan erős a pók hálója?

A pók hálójának stabilitása annak a képességének köszönhető, amely segítségével különböző erősségű megterhelést is elbír - mondják tudósok.

A kutatók számítógépes szimulációt használtak arra, hogy rájöjjenek, miként viselkednek a hálóban a selyem szálak.

A hálók a legkülönbözőbb megterheléseket is kibírják, így például a hurrikán erejű szelet is. A kutatók arra jöttek rá: a pók, hálóját úgy tervezi meg, hogy egyetlen szál elszakításával a háló többi része még egyben maradjon - írja a BBC.

Ez lenyűgöző, hiszen a mérnökök által előállított szerkezetek nem így viselkednek - mondta Dr. Markus Buehler, a tanulmány vezetője.

A selyem bármely 'feláldozható', mert attól még az egész szerkezetet egyben marad. Ennek a képességnek a kulcsa az, hogy a selyem megváltozik, amikor azt meghúzzák - magyarázta Buehler.

'Amikor egy szálat meghúzunk, a selyem egyedi molekuláris szerkezete szétnyílik, ahogy a nyomás nő, ez pedig nyúlékonnyá teszi a fonalat. A háló tartósságát nem csupán az erős selyem befolyásolja, hanem az is, ahogy a mechanikája változik, ahogy megnyújtják azt' - mondta Dr. Buehler.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: kutatók, pók, tudósok

Ezek érdekelhetnek még

2023. Június 05. 14:23, hétfő | Belföld

Orbán Viktor a Roszatom vezetőjével tárgyalt

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a Karmelita kolostorban tárgyalt a Roszatom orosz nukleáris energetikai konszern vezérigazgatójával, Alekszej Lihacsovval - tájékoztatta az MTI-t a miniszterelnök sajtófőnöke.

2023. Június 05. 14:22, hétfő | Belföld

Katasztrófavédelem: 90 ezer hektáron gyérítik a szúnyogokat

A héten 13 vármegye 441 településén, több mint 90 ezer hektáron irtja a szúnyogokat a gyérítési program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) - tájékoztatta az OKF hétfőn az MTI-t.

2023. Június 05. 14:15, hétfő | Belföld

A nyílt utcán akart leszúrni egy férfit a vádlott Ajkán

Kábítószert is fogyasztott a 38 éves férfi.