Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2016. Március 24. 07:36, csütörtök | Külföld
Forrás: mti

Migrációkutató Intézet: a nyugat-európai bevándorlás- és biztonságpolitika kudarcát jelzik a merényletek

Migrációkutató Intézet: a nyugat-európai bevándorlás- és biztonságpolitika kudarcát jelzik a merényletek

A Migrációkutató Intézet szerint a nyugat-európai bevándorlás- és biztonságpolitika kudarcát jelzik az újabb, immár stratégiai célpontok ellen elkövetett merényletek.

Az intézet az MTI-hez szerdán eljuttatott elemzésében emlékeztetett rá: Salah Abdeslamot, a tavaly novemberi párizsi merénylet egyik irányítóját a keddi brüsszeli terrortámadást megelőző napokban fogták el. A merényletek és a letartóztatás közötti kapcsolat még nem tisztázott, de felmerült a többi között - fűzték hozzá -, hogy a terrorakció válasz lehetett a letartóztatásra és arra a kudarcra, amit Salah Abdeslam okozhatott a párizsi öngyilkos merényletek alatti állítólagos visszakozásával.

Felidézték: Brüsszel évek óta "az európai radikális iszlamizmus egyik melegágya", részben például a molenbeeki muszlim bevándorló többségű negyedben koncentrált dzsihadista csoportok, részben közelsége miatt más európai nagyvárosokhoz, "bevándorlóközpontokhoz".

Kiemelték: a keddi támadás célpontjai, a Zaventem nemzetközi repülőtér, illetve az Európai Unió több fontos intézményének otthont adó belvárosban található Maelbeek nevű metróállomás kiválasztása azt bizonyítja, hogy a terroristáknak a párizsi őrizetlen és elsősorban civil jellegű célpontok mellett a stratégiai fontosságú pontok támadására is van kapacitásuk és képességük.

A káoszteremtés, azaz a háborús hadviselés eszköztárának része a merényletek elkövetése, de a rendbontás más formája, például a nemi erőszak is a félelem bénító légkörét teremtheti meg Európában, ami a gazdasági és a politikai életet is destabilizálhatja - olvasható a közleményben.

A Migrációkutató Intézet hangsúlyozta azt is, hogy "csapdahelyzet" alakult ki, amelyben elengedhetetlen az Iszlám Állam terrorszervezet felszámolása Irakban és Szíriában, ugyanakkor a célzott hadműveletek intenzitásának erősödése további merényletekhez vezethet Európában.

Azt írták: a migrációs hullám, amely azt eredményezi, hogy sok fiatal férfi érkezik Európába biztonsági ellenőrzés nélkül, katonai és ideológiai értelemben is összekapcsolja Európát a Közel-Kelettel. Az Iszlám Állam terrorszervezet ideológiája pedig befogadókra talál a "súlyos integrációs deficittel küzdő" nyugat-európai muszlim közösségekben. Ezzel kapcsolatban hozzátették: ezekben a radikális iszlamista körökben sok követője, támogatója és rajongója van Salah Abdeslamnak.

Az intézet értékelése szerint Európa "többfrontos támadás alatt áll", így a békeidőben érvényes biztonságpolitikai alapelvek és jogszabályok "rendre csődöt mondanak". A tavalyi terrorcselekmények nem vezettek a biztonságpolitikai válaszok felülvizsgálatához - írták.

Megítélésük szerint a szíriai és iraki harcterekről visszatérő dzsihadistákat következetesebb, szigorúbb és alaposabb megfigyelés alá kell vonni, ehhez a tranzitországok lehetőségeit is növelni kell. Tagállami szinten egységesen bűncselekménnyé kellene minősíteni a terrorista szervezethez csatlakozást - közölte az intézet.

A Brüsszelben kedden elkövetett robbantásoknak Maggie De Block belga egészségügyi miniszter szerda reggeli tájékoztatása szerint 31 halottja és mintegy 260 sebesültje van.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.